چرا صنایع دستی از زندگی خانواده ایرانی حذف شده است؟
دوران خبر/خراسان رضوی رئیس انجمن علوم محیطی ایران گفت: یکی از دلایل حذف صنایع دستی از زندگی خانواده ایرانی این است که برخی از این صنایع دستی به عنوان کالاهای لوکس شناخته می شوند و اکثر خانوارهای ایرانی توان خرید آن را ندارند.
فرید جواهرزاده در گفت وگو با دوران خبر، در پاسخ به این سوال که چرا صنایع دستی از زندگی حذف شد، خاطرنشان کرد: یکی از دلایل افتخارآفرینی صنایع دستی است. با توجه به مشکلات اقتصادی جامعه، نه تنها صنایع دستی، بلکه گردشگری نیز جایی در سبد خانوار ایرانی ندارد. موضوعاتی مانند غذا، آموزش، امنیت و اقتصاد به اولویت زندگی خانوارهای ایرانی تبدیل شده است. در این شرایط نمی توان انتظار داشت که صنایع دستی جایگاه بالایی در بین خانوارهای ایرانی داشته باشد و در اولویت آنها قرار گیرد.
وی در خصوص هدف از برگزاری نمایشگاه صنایع دستی در صنعت گفت: فلسفه برگزاری نمایشگاه، معرفی، اطلاع رسانی و بازاریابی محصولات صنایع دستی است. در حال حاضر صنایع دستی در معرفی جاذبه های گردشگری مغفول مانده است که مورد توجه بسیاری قرار گرفته است.
جواهرزاده افزود: اگر بتوانیم از صنایع دستی فاخری که در نقاط مختلف ایران تولید می شود به عنوان سوغات یا برای استفاده خانواده ها در روند زندگی روزمره خود استفاده کنیم، به رونق این صنعت کمک کرده ایم.
رئیس انجمن علوم طبیعی ایران تصریح کرد: بخشی از صنایع دستی رواج ندارد یا مردمی ندارند. همچنین بر روی عملی بودن متمرکز نیست. گردشگری و جهانگردی دارای 6 عضو اصلی است که بخشی از آن مربوط به هدایا و سوغات سفر است. در واقع اگر مسافری شروع به خرید و تهیه سوغاتی کند، سفرش تمام نمی شود. اگر این موضوعات را در کنار هم قرار دهیم، صنایع دستی می تواند جایگاه بالاتری داشته باشد.
جواهرزاده یادآور شد: نمایشگاه صنایع دستی باید چند هدف اصلی را دنبال کند. 2 سال است که مشاغل مختلف از جمله صنایع دستی و گردشگری به دلیل شیوع ویروس کرونا تعطیل شده اند. در این 2 سال سختی هایی برای بخشی از تجارت پیش آمده و صنایع دستی نیز از این وضعیت آسیب زیادی دیده است. یکی از اهداف برگزاری این نمایشگاه می تواند بازگشت صنایع دستی به جریان رونق اقتصادی باشد.
وی ادامه داد: همچنین برخی از صنایع دستی کیشور در برخی از شهرستان ها و استان ها کمتر شناخته شده است و نیاز به معرفی بیشتری دارد. این نمایشگاه فرصتی برای نمایش این صنعت کمتر شناخته شده است.
رئیس انجمن اسلامی ایران گفت: همچنین نمایشگاه صنایع دستی برای پرکردن اوقات فراغت بازدیدکنندگان و گردشگران اختراع شده است. در حال حاضر مشهد اوج سفر و ورود بازدیدکنندگان را تجربه می کند. اغلب انتقاد می شود که مشهد برنامه ای برای پرکردن اوقات فراغت بازدیدکنندگان ندارد. در حالی که نمایشگاه صنایع دستی می تواند یکی از این برنامه ها برای بازدیدکنندگان باشد.
جواهرزاده نوشت: شهرداری و مدیریت شهری مشهد تبلیغات لازم را در این زمینه در سطح شهر انجام دهند. با توجه به محدودیت بودجه اداره کل میراث فرهنگی خراسان رضوی، این سازمان منتظر نصب بنرهای تبلیغاتی در سطح شهر نیست. صنايع دستي استان تمام تلاش خود را براي اطلاع رساني در خصوص اين نمايشگاه انجام داده است اما با همكاري صورت گرفته به توافق نرسيده است. شهرداری مشهد، صداسیمای استان و سایر مراکز تاثیرگذار باید وارد موضوع شوند و دست به دست هم دهند تا در طول برگزاری این گونه برنامه ها اطلاع رسانی لازم را انجام دهند.
نگاه او به صنایع دستی باید حمایت کننده باشد
جواهرزاده ادامه داد: صنایع دستی را نباید فراموش کرد. نگاه به این لطف باید همراه با حمایت باشد. آیین نامه ها و آیین نامه هایی در این زمینه ویرایش شده است که باید به آن رسیدگی شود. به عنوان مثال در گذشته دستگاه های اجرایی موظف بودند برای تهیه هدایا از صنایع دستی استفاده کنند. اگر بخواهیم برای خانواده و فرزندانمان برای تولد یا سرنوشتشان هدیه بگیریم، چه اشکالی دارد که از صنایع دستی استفاده کنیم؟ روزگاری برای فرهنگ کتابخوانی در ایران از کتابی برای هدیه دادن و فال گیری استفاده می شد که نتایج خوبی داشت. این نگرش نسبت به صنایع دستی نیز باید فرهنگ سازی شود تا صنایع دستی به زندگی خانوار ایرانی بازگردد.
انتهای پیام/