راهنمای کامل تحلیل تکنیکال اصول و مبانی مهم

از طریق تحلیل تکنیکال سرمایه‌گذاران می‌توانند با نگاهی منطقی‌ و مطمئن معاملات خود را انجام دهند. این امر طبعا سودآوری و آسودگی خاطر بیشتری به ارمغان می‌آورد. بنابراین این موضوع در سرفصل‌های همواره از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است.

دانش تحلیل تکنیکال بر عملکرد معاملاتی چه تاثیری دارد؟

معامله‌گری بدون دانش و استفاده از ، مانند پرتاب یک تاس است. در این حالت، احتمال آمدن عدد ۶ چندان زیاد نیست. این امر قابل توجهی بر دوش سرمایه‌گذار قرار می‌دهد. تحلیل تکنیکال کلیدی است که به کمک آن می‌توانید تغییرات قیمت یک دارایی را بررسی کرده و زمان مناسب برای خرید و فروش آن را شناسایی کنید.

تحلیل تکنیکال چه تفاوتی با تحلیل بنیادی دارد؟

به طور خلاصه می‌توان گفت کمک می‌کند تا ارزش ذاتی یک ورقه بهادار را پیدا کرده و با قیمت روز آن مقایسه کنیم. در مقابل، تحلیل تکنیکال بر اساس روند تاریخچه‌ای قیمت اوراق، شاخص‌ها و هر آنچه عرضه و تقاضا بر قیمت آن مؤثر است، کمک می‌کند رفتار قیمت آن‌ها را پیش‌بینی کنیم. 

معامله‌گران حرفه‌ای از تمام روش های تحلیل بهره می‌برند تا بهترین تصمیم‌ را بگیرند. برای ارتقای دانش معامله‌گری خود نیاز است تا هر دو مهارت تحلیل تکنیکال و تحلیل بنیادی را با هم داشته باشید. طبعا این کار زمان زیادی خواهد گرفت. به همین دلیل بسیاری از افراد را انتخاب می‌کنند. برای آشنایی با ویژگی‌های یک صندوق مناسب می‌توانید مقاله «» را مطالعه کنید.

پدر علم تحلیل تکنیکال کیست؟

خاستگاه تحلیل تکنیکال صدها سال پیش است. براساس برخی منابع تاریخی به نظر می‌رسد دانش ‌تحلیل تکنیکال برای اولین بار در ژاپن در قرن ۱۸ ظاهر شد. بعدها در قرن ۱۹ آموزش رایگان ‌تحلیل تکنیکال در آمریکا شهرت یافت. در واقع «چارلز هنری داو» شخصی بود که در این زمینه شروع به فعالیت کرد. امروزه او را به عنوان می‌شناسند.

تعریف نمودار قیمت چیست؟

نمودار قیمت، دنباله‌ای از قیمت‌های ترسیم شده در یک بازه زمانی خاص است. در نمودار قیمت، محور عمودی مقیاس قیمت و محور افقی مقیاس زمان را نشان می‌دهد. 

نمودار قیمت

انواع نمودارهای مورد استفاده در تحلیل تکنیکال کدامند؟

اطلاعات قیمت اوراق بهادار در طول زمان به صورت گرافیکی نمایش می‌دهند. سه نوع نمودار که در تحلیل تکنیکال کاربرد فراوان دارند، عبارتند از:

– ‌نمودار خطی
– نمودار میله ای
– نمودار کندل استیک

این که تحلیلگر از کدام نوع از نمودارها استفاده می‌کند، به نوع اطلاعاتی که به دنبال آن هستند و سطح مهارت فردی آن‌ها بستگی دارد.

نمودار خطی

نمودار خطی ساده‌ترین نمودار در تحلیل تکنیکال است. معمولا این نمودار قیمت پایانی نماد را در تایم فریمی که مشخص شده است، در طول زمان نشان می‌دهد.

نمودار میله ای

نمودارهای میله‌ای برای نشان دادن حرکت قیمت اوراق بهادار در یک دوره زمانی استفاده می‌شوند. در یک نمودار میله‌ای، قیمت‌های باز شدن، بسته شدن، بالا و پایین سهام یا سایر ابزارهای مالی در شمای میله‌هایی تعبیه شده‌اند. مجموعه این میله‌ها که از خطوط عمودی تشکیل شده است نمایانگر هر نقطه قیمتی در بازه زمانی تعیین شده است.

نمودار میله ای

نمودار کندل استیک

نموداری که قیمت‌های افتتاحیه، بالا، پایین و بسته شدن یک اوراق بهادار را برای یک روز نشان می‌دهد. قسمت پهن هر کندل را “بدنه” می‌نامند. این بخش‌ها نشان می‌دهد که آیا قیمت بسته‌شدن اوراق بهادار بالاتر از قیمت افتتاحیه (سیاه / قرمز) یا پایین‌تر (سفید / سبز) است. خطوط نازک بلند بالا و پایین بدنه نمایانگر دامنه بالا / پایین است و به آنها گفته می‌شود.

ممکن است مشاهده کنید که بدنه موجود در نمودارهای کندل استیک، به دو گونه‌ی توخالی و پر شده است. اساسا کندل استیک‌های توخالی، جایی که قیمت بسته‌شدن بیشتر از قیمت افتتاحیه است، نشانگر فشار خرید خواهد بود. در حالی که کندل استیک‌های پر شده، جایی که قیمت بسته شدن کمتر از قیمت افتتاحیه باشد، نشان دهنده فشار فروش است.

نمودار کندل استیک تأثیر احساسات سرمایه‌گذاران را بر قیمت اوراق بهادار نشان می‌دهد و توسط معامله‌گران برای یا خروج از معاملات استفاده می‌شود. 

برای یک تحلیل تکنیکال ساده چه مطالبی را باید بدانیم؟

مفهوم حجم در تحلیل تکنیکال

به تعداد سهام یا قراردادهایی است که در یک بازه زمانی مشخص، معمولاً در روز، معامله می‌شود، حجم می‌گویند. حجم از جنبه‌های مهم تحلیل تکنیکال است زیرا برای تایید روندها و مورد استفاده قرار می‌گیرد. هر گونه حرکت قیمتی به سمت بالا یا پایین با حجم نسبتاً زیاد، قوی‌تر تلقی می‌شود. میزان حجم توسط تحلیل‌گران تحت نظارت قرار می‌گیرد تا به ایده‌هایی در مورد تغییر روند آینده برسند. اگر حجم در روند صعودی شروع به کاهش کند، معمولاً نشانه پایان روند صعودی است.

سطح حمایت و مقاومت در تحلیل تکنیکال

دو اصطلاح بسیار رایج در تحلیل تکنیکال هستند. حمایت، قیمتی است (خطی است) که تصور می‌شود تقاضا به اندازه کافی قوی است و از کاهش بیشتر قیمت جلوگیری می‌کند. این اتفاق زمانی می‌افتد که قیمت‌ اوراق به نقطه‌ای ارزان‌تر از ارزش واقعی آن برسد. در نتیجه علاقه در خریداران برای ورود به ایجاد شده و فروشندگان تمایل کمتری برای فروش در همان قیمت خواهند داشت. در حالی که مقاومت سطح قیمتی است که دقیقا برعکس حالت شرح داده شده خواهد بود.

روندها

روند، جهت کلی بازار یا نمودار قیمتی یک دارایی را نشان می‌دهد. بسیاری از تحلیل‌گران روند را به عنوان مسیر معاملات خود ترسیم می‌کنند. روندهای صعودی و نزولی در همه بازارها مانند سهام، اوراق قرضه و معاملات آتی رخ می‌دهد. یک روش معمول برای شناسایی روندها استفاده از است. در این حالت یک سری از نقاط اوج (برای روند نزولی) یا نقاط قعر (برای روند صعودی) نوسانات را به هم متصل می‌کنیم. روند صعودی یک سری از نقاط قعر را به هم متصل می‌کند و سطح حمایتی را برای حرکت‌های بعدی قیمت نشان می‌دهد. روند نزولی یک سری نقاط اوج را بهم متصل می‌کند و یک سطح مقاومت را برای حرکت‌های بعدی قیمت نمایش می‌دهد.

شناسایی الگوها

در تحلیل تکنیکال، تغییر بین روندهای صعودی و نزولی اغلب با الگوهای قیمتی مشخص می‌شود. طبق تعریف، الگوی قیمتی، شکل و پیکربندی قابل تشخیصی از حرکت قیمت است که با استفاده از یک سری خط روند و یا منحنی ترسیم می‌شود.

برای آموزش تحلیل تکنیکال پیشرفته چه مفاهیمی را بشناسیم؟

در تحلیل تکنیکال مجموعه‌ای از نقاط داده هستند که یک نمودار راهنما را تشکیل می‌دهند. این نمودار با استفاده از محاسبات ریاضی بر اساس قیمت و حجم گذشته یک اوراق بهادار برای پیش‌بینی روند بازار آن تهیه می‌شود. اندیکاتورها را می‌توان بر اساس ویژگی‌های مشترک خود یعنی قیمت و حجم دسته‌بندی کرد. به طور مثال جایی که اندیکاتورهای قیمتی به اندازه‌گیری روند کلی حرکت قیمت کمک می‌کنند اندیکاتورهای مربوط به حجم در اندازه‌گیری احساس و جو کلی حاکم بر بازار نقش‌آفرین هستند.

توجه به این نکته مهم است که بررسی اندیکاتورها بیشتر از این که یک علم باشد یک هنر است. زیرا امکان دارد یک اندیکاتور یکسان، رفتارهای مختلفی را در اوراق بهادار مختلف نشان دهد. از طریق مطالعه دقیق و تجربه، مهارت لازم برای مطالعه صحیح اندیکاتورهای مختلف به مرور زمان به دست می‌آید.

معرفی اسیلاتور و نحوه کارکرد آن

اسیلاتورها گونه‌ای از اندیکاتورها محسوب می‌شوند. تفاوت این دسته از اندیکاتورها با باقی، در آن است که شیوه نمایش آن در یک پنجره جدا یا زیر نمودار اصلی تعبیه می‌شود. اسیلاتورها معمولا توسط تحلیل‌گران با اندیکاتورهایی دیگر  همراه می‌شوند تا برای تصمیم­‌گیری در مورد معاملات اطمینان بیشتر حاصل شود. در واقع تحلیل­گران وقتی نتوانند در نمودار تحلیل تکنیکال ورقه بهاداری قابل اتکایی را به راحتی بیابند، از اسیلاتور استفاده می­کنند. بنابراین به زبان ساده می­‌توان گفت، اسیلاتور ابزاری برای نمایان‌کردن نوسانات است. سرمایه­‌گذاران از این ابزار برای بررسی رفتار خریداران و فروشندگان و یافتن حجم بیش از اندازه‌ای در کوتاه­‌مدت، استفاده می‌کنند.

اسیلاتورها در تحلیل تکنیکال

مختصری درباره فیبوناچی 

اعداد در ابتدا بر پایه یک مفهوم ریاضی، مشتق شده از قرن‌ها قبل محاسبه شدند. آن‌ها از نسبتی که توسط دنباله فیبوناچی استخراج شده است، ایجاد شده‌اند. دنباله فیبوناچی اطلاعات مورد نیاز برای فرمول‌بندی سطح حمایت و مقاومت را فراهم می‌کند. این اطلاعات می‌تواند در چارچوب افراد استفاده شود.

تحلیل‌گران می‌توانند از به تنهایی استفاده کنند یا آنها را با سایر روش های معاملاتی ترکیب کنند. از دنباله‌ی فیبوناچی همچنین برای فرمول‌سازی نظریه‌های دیگری مانند اصل موج نیز استفاده می‌شود. 

مختصری درباره ایچیموکو

این روش معمولاً به عنوان ابر Ichimoku شناخته می‌شود و اندیکاتوری است که سطوح حمایت و مقاومت را نشان می‌دهد و همچنین جهت‌ روندها را مشخص می‌کند. اساساً این اندیکاتور از میانگین متحرک استفاده می‌کند. ابزاری قدرتمند و پیشرفته برای کمک به تجزیه و تحلیل نمودارهای اوراق بهادار و مشخص کردن قدرت سطوح حمایت و مقاومت است.