فرهنگ و هنر

۳۰ مسجد تاریخی ایران واجد شرایط ثبت جهانی یونسکو هستند

دوران خبر/مرکزی قائم مقام وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گفت: در حال حاضر ۳۰ مسجد تاریخی در ۱۲ استان شناسایی شده‌اند که واجد شرایط ثبت جهانی در یک پرونده زنجیره‌ای هستند که مسجد جامع ساوه جزو پنج مسجد اول برای ثبت جهانی است.

علی دارابی، دوشنبه ۱۱ تیرماه ۱۴۰۳ در جریان بازدید از مسجد جامع ساوه در گفت‌وگو با خبرنگاران اظهار کرد: اعتبارات ملی جوابگوی پرونده هایی که در نوبت ثبت جهانی قرار می‌گیرند نیست و برای جهانی شدن مساجد تاریخی باید مقدمات و زیرساخت‌های مورد نیاز آماده شود تا توسط ارزیابان یونسکو مورد بررسی قرار گرفته و به ثبت جهانی برسد.

وی بیان کرد: در جریان بازدید ارزیابان یونسکو معیارهای لازم برای ثبت جهانی شدن بناهای تاریخی بطور دقیق مورد بررسی قرار می‌گیرد و به عنوان مثال از ۱۲ معیار مربوطه باید حداقل از پنج معیار برای ثبت جهانی برخوردار باشند. به همین منظور از سازمان برنامه و بودجه برای پرونده‌هایی که منجر به ثبت جهانی می‌شود اعتبار مورد نیاز درخواست شده است.

وی در ادامه گفت: در حال حاضر ۳۰ مسجد تاریخی در ۱۲ استان شناسایی شده‌اند که واجد شرایط ثبت جهانی در یک پرونده زنجیره‌ای هستند که مسجد جامع ساوه جزو پنج مسجد اول برای ثبت جهانی است.

دارابی با اشاره به کاوش‌های صورت گرفته در این مسجد تاریخی هزار ساله در دهه ۶۰ و بیرون آمدن آتشکده‌ها در نتیجه کاوش‌ها گفت: بخش دیگری از این مسجد نیازمند کاوش است و برای مرمت آن نیز در سال گذشته اعتباری در نظر گرفته شده است.

وی با اشاره به ناکافی بودن اعتبارات مرمت میراث فرهنگی گفت: سال گذشته هزار میلیارد تومان برای مرمت بناهای تاریخی کشور درخواست شد اما در پایان سال قریب به ۱۰۰ میلیارد از مبلغ درخواستی تخصیص داده شد.

قائم مقام وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در ادامه به تشکیل انجمن خیرین میراث فرهنگی کشور اشاره کرد و گفت: این انجمن در اراک بطور رسمی تشکیل شد تا منابعی از سوی خیرین و نیکوکاران برای مرمت بناهای تاریخی در نظر گرفته شود.

وی با اشاره به سفر آبانماه سال گذشته مقام عالی وزارت میراث فرهنگی به شهرستان ساوه به منظور شرکت در جشنوار ملی انار گفت: احداث سرویس‌های بهداشتی و تخصیص اعتبار برای مرمت بخشی از این بنای تاریخی از دستاوردهای این سفر بوده است و در سال جاری نیز اعتبار بیشتری برای این کار در نظر گرفته می‌شود.

وی گفت: استان مرکزی مهد مشاهیر و مفاخر ایران است و به لحاظ آثار تاریخی و میراث تمدنی و نیز جاذبه‌های گردشگری، صنایع دستی در کنار ظرفیت‌های صنعتی و کشاورزی نیاز به یک برنامه ویژه دارد. مقرر شد مدیرکل میراث فرهنگی استان مرکزی طرحی را برنامه‌ریزی کند و در شورای برنامه‌ریزی استان مصوب شود تا در ستاد وزارتخانه یک برنامه پنج ساله برای توسعه حوزه میراث فرهنگی استان در نظر گرفته شود.

دارابی گفت: مسجد جامع ساوه برخوردار از ویژگی‌های معماری ادوار تاریخی است و علاوه بر آن درهم آمیختگی با جامعه مردمی، روایتگری، حفظ اصالت در ادوار گوناگون از جمله معیارهای این مسجد برای جهانی شدن است.

وی با اشاره به اینکه در پرونده جهانی شدن کاروانسراهای کشور ۵۶ کاروانسرا هدفگذاری شده بود، گفت: از این تعداد ۵۴ کاروانسرا در سال گذشته به ثبت جهانی رسید.

انتهای پیام