افزایش تولید گاز با توسعه چاه های جدید

با ورود سرما به کشور در پاییز ۱۴۰۳ موضوع تأمین گاز و مصرف بهینه آن اهمیت بیشتری پیدا کرده و بر اساس اظهارات مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با اضافه کردن چاه های جدید به مدار تولید ظرفیت تولید گاز کشور را از ابتدای دولت چهاردهم حدود ۳۰ میلیون مترمکعب در روز افزایش یافته که می تواند مصرف گاز دو تا سه استان کشور را پوشش دهد.

به گزارش دوران خبر ایران روزانه بیش از یک میلیارد مترمکعب گاز تولید می کند و همچنان یکی از سه تولیدکننده بزرگ گاز طبیعی در جهان است. با وجود این حجم بالای تولید مصرف گاز در کشور همچنان بهینه نیست و این موضوع در فصل های سرد سال فشار زیادی بر شبکه توزیع گاز وارد می کند. کاهش هر درجه دمای هوا باعث افزایش ۲۵ میلیون مترمکعبی مصرف گاز می شود. این آمار نشان دهنده تأثیر مستقیم مصرف غیربهینه بر چالش های تأمین گاز در کشور است.

با شروع سرمای زودهنگام در آبان ماه امسال مصرف گاز به سرعت افزایش یافته است. مدیرعامل شرکت ملی نفت تاکید کرد که اگر مردم تنها ۱۰ درصد در مصرف گاز صرفه جویی کنند امکان عبور بدون مشکل از دوره سرد سال فراهم خواهد شد. این میزان صرفه جویی می تواند تأمین گاز صنایع و نیروگاه ها را نیز تضمین کرده و از بروز کمبود در مناطق سردسیر جلوگیری کند.

برنامه های عملیاتی و اطمینان از تأمین گاز

شرکت ملی نفت ایران تمامی برنامه های تعمیراتی لازم را پیش از آغاز فصل سرما اجرا کرده و از آمادگی کامل برای تأمین حداکثری گاز تا پایان سال خبر داده است. این برنامه ها به ویژه در مناطق عملیاتی با هدف اطمینان از کارکرد پایدار تأسیسات تولید و انتقال گاز انجام شده است.

افزایش تولید گاز در کنار مدیریت بهینه مصرف می تواند نقش کلیدی در پایداری تأمین گاز در ایران داشته باشد. با توجه به ساختار مصرفی موجود اقداماتی همچون توسعه سیستم های گرمایشی با بازده بالا فرهنگ سازی عمومی افزایش سرمایه گذاری در زیرساخت ها و حمایت از صنایع لازم و ضروری است.

به کارگیری فناوری های نوین در سیستم های گرمایشی خانگی و صنعتی می تواند مصرف انرژی را کاهش دهد همچنین  اجرای کمپین های ملی برای آموزش و آگاه سازی مردم در خصوص روش های صرفه جویی در مصرف گاز  افزایش سرمایه گذاری در زیرساخت ها بهینه سازی شبکه انتقال و توزیع گاز برای کاهش هدررفت در فرآیند انتقال و ارائه تسهیلات به صنایع برای استفاده از تجهیزات کم مصرف و گسترش نیروگاه های تولید همزمان برق و حرارت (CHP) مهم تلقی می شود.

میانگین دما در آبان امسال در روزهای  سپری شده در مقایسه با مدت مشابه پارسال ۳.۵ تا ۴ درجه کاهش یافته این کاهش دما منجر به افزایش ۸۰ تا ۸۵ میلیون مترمکعبی مصرف روزانه گاز در بخش خانگی – تجاری در آبان امسال نسبت به آبان پارسال شده است.  

روند صعودی مصرف گاز

طبق آخرین آمار اعلام شده در ۲۵ آمان ماه مقدار مصرف گاز در بخش خانگی و تجاری به ۴۷۵ میلیون مترمکعب رسید در حالی که سال گذشته این مقدار مصرف در آذر به ثبت رسیده بود؛ اما امسال در ۲۵ آبان به این مقدار رسیدیم و مقدار مصرف گاز در بخش خانگی – تجاری در روز گذشته بیش از ۵۷ درصد کل تولید بود که این عدد برای این زمان از سال بسیار زیاد و قابل توجه است.  

 با کاهش میانگین کلی دما در کشور و با توجه به اینکه بسیاری از شهرها و روستاها در نیمه شمالی کشور دمای زیر صفر درجه را ثبت کرده اند لازم است تا هموطنان در سراسر کشور با رعایت برخی نکات ساده اما کاربردی مثل شناسایی منافذ ورود سرما به منزل تنظیم دمای بخش های مختلف منزل بر اساس کاربرد آن تنظیم دمای وسایل گرمایشی در سطح استاندارد پوشیدن لباس گرم و استفاده از پرده های ضخیم در منازل ضمن تأثیرگذاری چشمگیر در کاهش مقدار هدررفت گاز در بخش خانگی به شرکت ملی گاز ایران در حفظ جریان پایدار گاز برای تمامی بخش ها در اقصی نقاط کشور کمک کنند.

بی شک با توجه به افزایش ظرفیت تولید و تأکید بر مصرف بهینه عبور از چالش های مرتبط با تأمین گاز در زمستان امسال در گرو همکاری عمومی و مدیریت هوشمندانه مصرف است.

انتهای پیام