مدارک لازم برای ثبت طلاق توافقی در محضر چیست؟

تو ایران امروزی طلاق توافقی به خاطر اینکه نسبت به بقیه روش‌های طلاق سریع‌تر و ساده‌تره خیلی پرطرفدار شده. زوج‌هایی که می‌خوان با توافق از هم جدا بشن باید مدارک و مراحل قانونی را خوب بشناسن تا بتونن این کار را درست و طبق قانون انجام بدن. اگه اطلاعات کافی نداشته باشی ممکنه سردرگم بشی وقتت تلف بشه یا حتی بعداً به مشکل حقوقی بخوری. برای همین تو این مقاله می‌خوام با زبون ساده و با استناد به قانون مدارک لازم برای ثبت طلاق توافقی تو محضر را کامل بهت توضیح بدم تا بتونی این مسیر را راحت‌تر طی کنی.

طلاق توافقی چیه و قانونش چی می‌گه؟

طلاق توافقی یعنی زوجین با هم توافق کنن که از هم جدا بشن و درباره همه چیز مثل مهریه نفقه حضانت بچه‌ها و تقسیم اموال به یه نتیجه مشترک برسن. این توافق‌ها تو یه سند رسمی نوشته می‌شه و به دادگاه داده می‌شه. قانون ایران هم این نوع طلاق را قبول داره و تو چند جا بهش اشاره کرده:

  • قانون مدنی: ماده ۱۱۳۳ می‌گه مرد هر وقت بخواد می‌تونه با رعایت قانون زنش را طلاق بده.
  • قانون حمایت خانواده: ماده ۲۵ این قانون می‌گه اگه زوجین با هم توافق داشته باشن دادگاه می‌تونه یه گواهی به اسم “عدم امکان سازش” بده که با اون می‌تونی طلاق را تو محضر ثبت کنی.
    طلاق توافقی در واقع به این معنیه که تو و همسرت با رضایت خودتون تصمیم به جدایی می‌گیرید و قانون هم این را قبول داره.

مدارک هویتی تو و همسرت: اولین قدم برای ثبت طلاق

برای شروع هر کار قانونی باید هویتت را ثابت کنی. تو طلاق توافقی هم اولین و مهم‌ترین کار دادن مدارک هویتی معتبره. این مدارک شامل اینا می‌شه:

  • اصل شناسنامه: تو و همسرت باید اصل شناسنامه‌تون را داشته باشید. شناسنامه باید عکس‌دار و خوانا باشه و مشخصاتت توش واضح باشه. اگه شناسنامه‌ت گم شده می‌تونی با کارت ملی هوشمند یا یه گواهی از ثبت احوال که نشون بده شناسنامه‌ت در حال تعویضه کار را پیش ببری.
  • اصل کارت ملی هوشمند: کارت ملی هوشمند هم برای هر دوتون لازمه. اگه هنوز کارت ملی هوشمند نگرفتی رسید ثبت‌نام کارت ملی به همراه یه کپی از کارت ملی قدیمی (اگه داری) هم قبول می‌کنن.
    این مدارک برای اینه که هویتت درست شناسایی بشه و جلوی هر سوءاستفاده‌ای گرفته بشه. طبق ماده ۲ قانون ثبت احوال برای ثبت طلاق باید مدارک هویتی معتبر داشته باشی.

سند ازدواج: مدرک اصلی برای اثبات زندگی مشترک

سند ازدواج یا همون عقدنامه مهم‌ترین مدرک برای نشون دادن اینه که تو و همسرت زن و شوهرید. تو طلاق توافقی این سند پایه کاره و بدونش نمی‌تونی گواهی عدم امکان سازش بگیری.

  • اصل سند ازدواج: باید اصل سند ازدواج یا یه کپی رسمی ازش که از دفترخانه‌ای که عقدتون را ثبت کرده می‌گیرید داشته باشید. سند باید کامل و بدون خط‌خوردگی باشه و همه صفحه‌هاش مخصوصاً اونایی که مشخصات شروط عقد و مهریه توش نوشته شده واضح باشه. اگه سند ازدواجت گم شده می‌تونی با شناسنامه و کارت ملی بری به دفترخانه‌ای که عقد کردید و یه کپی رسمی (المثنی) بگیری.
    سند ازدواج نه‌تنها نشون می‌ده که زن و شوهری بلکه چیزایی مثل تاریخ عقد مهریه و شروط ضمن عقد را هم مشخص می‌کنه که تو طلاق توافقی خیلی به کار میاد. ماده ۲۱ قانون حمایت خانواده می‌گه دادگاه باید سند ازدواج را تو دعواهای خانوادگی مثل طلاق بررسی کنه.

توافق‌نامه طلاق: سند اصلی توافق شما برای جدایی

تو طلاق توافقی یه سند خیلی مهم داری که بهش می‌گن توافق‌نامه طلاق. این توافق‌نامه نشون می‌ده تو و همسرت درباره چی‌ها به توافق رسیدید و می‌خواید جدا بشید. این سند تو صدور گواهی عدم امکان سازش و ثبت طلاق تو محضر نقش اصلی را داره.

  • چطور توافق‌نامه را بنویسیم؟ تو و همسرت باید یه توافق‌نامه کامل بنویسید که همه چیز توش واضح باشه. می‌تونید خودتون بنویسید یا از وکیل یا مشاور حقوقی کمک بگیرید. تو این توافق‌نامه باید اینا را مشخص کنید:
    • مهریه: بگید مهریه چی می‌شه؛ مثلاً بخشیدی قسطی می‌خوای یا نقدی می‌گیرید.
    • نفقه: اگه نفقه عقب‌افتاده داری یا نفقه زندگی مشترک را می‌خوای باید بنویسی.
    • حضانت بچه‌ها: مشخص کنید بچه‌ها پیش کی می‌مونن شرایط ملاقات چیه و چطور ازشون نگهداری می‌شه.
    • نفقه بچه‌ها: بنویسید نفقه بچه‌ها چقدره کی می‌ده و چطور پرداخت می‌شه.
    • تقسیم اموال: اگه اموال مشترک دارید بگید چطور تقسیم می‌شه یا به کی می‌رسه.
    • بقیه توافق‌ها: هر چیز دیگه‌ای که توافق کردید مثل کمک‌هزینه زندگی بعد از طلاق.
      این توافق‌نامه باید کتبی باشه و هر دوتون امضاش کنید. بهتره برای اینکه یه توافق‌نامه درست و حسابی داشته باشید که حق هیچ‌کدومتون ضایع نشه با یه وکیل خانواده مشورت کنید. ماده ۲۶ قانون حمایت خانواده می‌گه اگه توافق‌نامه‌تون با قانون مشکلی نداشته باشه دادگاه اون را قبول می‌کنه و بر اساسش گواهی عدم امکان سازش می‌ده.

گواهی عدم بارداری: برای مطمئن شدن از وضعیت زوجه

یه مدرک مهم دیگه تو طلاق توافقی گواهی عدم بارداری زوجه‌ست. این گواهی نشون می‌ده که زوجه موقع طلاق باردار نیست و برای اینه که حقوق یه بچه احتمالی تو آینده حفظ بشه.

  • چطور این گواهی را بگیریم؟ زوجه باید بره به یه مرکز درمانی معتبر (مثل بیمارستان درمانگاه یا آزمایشگاه مورد تأیید وزارت بهداشت) و آزمایش بارداری بده. بعدش یه گواهی می‌گیره که روش تاریخ و مهر مرکز باشه. این گواهی معمولاً تا یه ماه اعتبار داره و باید موقع دادن به دادگاه یا محضر هنوز معتبر باشه.
    این گواهی برای اینه که مطمئن بشیم اگه بچه‌ای تو راه باشه حقش ضایع نمی‌شه. ماده ۱۱۵۳ قانون مدنی می‌گه برای ثبت طلاق باید مطمئن بشیم زوجه باردار نیست مگر اینکه شرایط خاص دیگه‌ای داشته باشه.

مدارک مربوط به بچه‌ها: اولویت با حق بچه‌هاست

اگه تو و همسرت بچه دارید باید مدارک و توافق‌هایی درباره وضعیت بچه‌ها داشته باشید. تو طلاق توافقی حقوق بچه‌ها همیشه تو اولویت دادگاه و قانون قرار داره.

  • مدارک و توافق‌های مربوط به بچه‌ها: تو توافق‌نامه طلاق باید اینا را مشخص کنید:
    • حضانت: بنویسید بچه‌ها پیش کی می‌مونن. اگه حضانت مشترک می‌خواید باید جزئیات نگهداری و تربیتشون را هم بگید.
    • نفقه بچه‌ها: مشخص کنید نفقه بچه‌ها چقدره کی می‌ده و چطور پرداخت می‌شه. نفقه شامل هزینه‌های خورد و خوراک لباس تحصیل و درمانه و معمولاً وظیفه پدره مگر اینکه دادگاه بگه مادر هم باید کمک کنه.
    • ملاقات: اگه حضانت با یکی از شماست اون یکی حق داره بچه را ببینه. باید زمان مکان و شرایط ملاقات را تو توافق‌نامه بنویسید.
      اگه تو و همسرت درباره بچه‌ها به توافق نرسید دادگاه با توجه به منافع بچه و طبق ماده ۴۰ قانون حمایت خانواده تصمیم می‌گیره. بهتره برای اینکه بهترین تصمیم را برای بچه‌هاتون بگیرید با یه وکیل خانواده یا مشاور کودک حرف بزنید.

مدارک مالی مهریه و نفقه: همه چیز باید شفاف باشه

مسائل مالی مثل مهریه و نفقه از مهم‌ترین چیزاییه که تو طلاق توافقی باید مشخص بشه. اگه اینا را شفاف ننویسی ممکنه بعداً دعوا و اختلاف پیش بیاد.

  • مهریه:
    • توافق درباره مهریه: باید بنویسید مهریه چی می‌شه؛ مثلاً زوجه می‌بخشه یه بخشی را می‌بخشه قسطی می‌خواد یا نقدی می‌گیره. این توافق باید واضح تو توافق‌نامه باشه.
    • اگه مهریه را ببخشی: اگه زوجه بخواد مهریه را ببخشه (کامل یا یه بخشش) باید تو توافق‌نامه بنویسه. این بخشش باید با رضایت کامل باشه و نباید اجباری توش باشه. بخشیدن مهریه معمولاً قابل برگشت نیست مگر تو شرایط خاص که دادگاه بگه.
    • اگه مهریه قسطی باشه: اگه قراره مهریه قسطی پرداخت بشه باید مبلغ هر قسط زمان پرداخت و تعداد قسط‌ها را بنویسید. می‌تونید برای اطمینان یه تضمین مثل چک یا سفته هم بگیرید و تو توافق‌نامه بنویسید.
  • نفقه:
    • نفقه زندگی مشترک: تو طلاق توافقی معمولاً نفقه گذشته را نمی‌گیرن مگر اینکه زوجه بخواد نفقه عقب‌افتاده را بگیره. اگه نفقه عقب‌افتاده داری باید مبلغ و نحوه پرداختش را تو توافق‌نامه بنویسی.
    • نفقه بعد از طلاق: تو طلاق توافقی چون معمولاً طلاق از نوع بائنه نفقه بعد از طلاق (نفقه عده) به زوجه نمی‌رسه مگر اینکه باردار باشه. ولی می‌تونید توافق کنید که زوج یه کمک‌هزینه به زوجه بده و این را تو توافق‌نامه بنویسید.
      توافق‌های مالی باید منصفانه باشه و حقوق هر دو طرف را رعایت کنه. بهتره برای اینکه بعداً به مشکل نخوری با یه وکیل خانواده مشورت کنی.

مراحل ثبت طلاق توافقی در محضر چطوره؟

بعد از اینکه مدارکت را آماده کردی و توافق‌نامه را نوشتی باید مراحل قانونی را قدم به قدم طی کنی. این مراحل را باهم ببینیم:

  1. ثبت‌نام تو سامانه تصمیم: اول باید بری به سامانه تصمیم طلاق تو سایت www.zaman.behzisti.net و ثبت‌نام کنی. تو این سامانه باید اطلاعات اولیه مثل مشخصات خودتون و سند ازدواج و دلیل طلاق را بنویسی.
  2. رفتن به جلسات مشاوره: بعد از ثبت‌نام شما را می‌فرستن به مراکز مشاوره خانواده که تو چند جلسه شرکت کنی. این جلسات برای اینه که ببینن می‌شه شما را آشتی داد یا نه و درباره عواقب طلاق بهتون توضیح بدن. شرکت تو این جلسات اجباریه و باید گواهی شرکت تو مشاوره را بگیری.
  3. گرفتن گواهی عدم امکان سازش از دادگاه: اگه بعد از مشاوره هنوز بخواید جدا بشید باید برید دادگاه خانواده و یه دادخواست برای گرفتن گواهی عدم امکان سازش بدید. دادگاه مدارک و توافق‌نامه‌تون را نگاه می‌کنه و اگه ببینه واقعاً توافق دارید این گواهی را می‌ده. این گواهی معمولاً ۳ ماه اعتبار داره.
  4. رفتن به محضر برای ثبت طلاق: بعد از گرفتن گواهی تا ۳ ماه وقت دارید که برید به یه دفتر طلاق (محضر) و طلاق را ثبت کنید. تو محضر سردفتر مدارک و گواهی را می‌بینه صیغه طلاق را جاری می‌کنه و طلاق‌نامه رسمی را بهتون می‌ده.
  5. ثبت طلاق تو ثبت احوال: بعد از ثبت تو محضر طلاق تو ثبت احوال هم ثبت می‌شه و تو شناسنامه‌تون میاد. با این کار طلاقتون قانونی و تموم می‌شه.
    اگه این مراحل را درست انجام بدی طلاقت رسمی می‌شه و بعداً به مشکل نمی‌خوری. بهتره برای اینکه کار سریع‌تر پیش بره با یه وکیل مشورت کنی.

مراحل ثبت طلاق توافقی در محضر چطوره؟

چالش‌های ثبت طلاق توافقی در تهران

تو شهر بزرگی مثل تهران ثبت طلاق توافقی گاهی با یه سری مشکلات خاص همراهه. دادگاه‌های خانواده تو تهران معمولاً شلوغ‌تر از جاهای دیگه‌ان و ممکنه وقت گرفتن برای جلسات مشاوره یا دادگاه یه کم طول بکشه. از طرفی چون هزینه‌های زندگی تو تهران بالاست زوجین گاهی تو توافق درباره مسائل مالی مثل مهریه یا نفقه به مشکل می‌خورن و این کار را پیچیده‌تر می‌کنه. تو این موقعیت کمک گرفتن از یه وکیل متخصص تو زمینه طلاق می‌تونه خیلی کمکت کنه. یه وکیل خوب می‌تونه توافق‌نامه‌ت را درست تنظیم کنه و تو دادگاه از حقت دفاع کنه تا سریع‌تر به نتیجه برسی. برای مشاهده بهترین وکلای طلاق تهران به لینک زیر مراجعه کنید:
https://iranvokala.com/lawyers/speciality/خانواده/topic/طلاق/province/تهران/city/تهران/

نکات مهم و توصیه‌های حقوقی برای طلاق توافقی

  • قبل از هر کاری با وکیل حرف بزن: بهتره قبل از شروع با یه وکیل خانواده مشورت کنی. وکیل می‌تونه بهت بگه چه حق و حقوقی داری توافق‌نامه‌ت را درست کنه و تو مراحل قانونی کمکت کنه.
  • تو توافق‌نامه دقت کن: توافق‌نامه طلاق مهم‌ترین مدرکته. باید همه چیز را واضح و دقیق بنویسی و از جمله‌های گنگ استفاده نکنی. جزئیات توافق‌ها را کامل مشخص کن.
  • مهلت‌ها را رعایت کن: گواهی عدم امکان سازش ۳ ماه اعتبار داره. اگه تو این مدت طلاق را ثبت نکنی باید دوباره از اول بری دادگاه. پس حواست به زمان باشه.
  • تو جلسات مشاوره و دادگاه برو: حضور تو و همسرت تو جلسات مشاوره و دادگاه اجباریه مگر اینکه یه دلیل موجه داشته باشی. اگه نری ممکنه کار عقب بیفته یا گواهی صادر نشه.
  • حق بچه‌ها را اولویت قرار بده: تو طلاق توافقی حق بچه‌ها از همه چیز مهم‌تره. تو توافق‌نامه باید حضانت نفقه و ملاقات بچه‌ها را طوری بنویسی که به نفعشون باشه.

چندتا سوال

سؤال ۱: برای طلاق توافقی حتماً باید وکیل داشته باشیم؟
نه وکیل داشتن اجباری نیست. خودتون هم می‌تونید کار را پیش ببرید. ولی بهتره برای اینکه حقتون ضایع نشه و کار سریع‌تر پیش بره با یه وکیل خانواده مشورت کنید. وکیل می‌تونه توافق‌نامه را درست کنه تو دادگاه ازتون دفاع کنه و درباره مدارک و مراحل راهنمایی‌تون کنه.

سؤال ۲: اگه سند ازدواجمون گم شده باشه چی کار کنیم؟
اگه سند ازدواجتون گم شده می‌تونید با شناسنامه و کارت ملی برید به دفترخانه‌ای که عقد کردید و یه کپی رسمی (المثنی) بگیرید. این کپی همون اعتبار سند اصلی را داره و برای طلاق توافقی می‌تونید ازش استفاده کنید.

سؤال ۳: گواهی عدم بارداری تا کی اعتبار داره؟
گواهی عدم بارداری معمولاً یه ماه از روزی که می‌گیرید اعتبار داره. باید موقع دادن به دادگاه یا محضر هنوز معتبر باشه. اگه تاریخش گذشته باشه باید یه گواهی جدید بگیری.