عضویت در «FATF» چه ارزشی دارد؟
پژوهشگر دانشگاه امام حسین در گفت وگو با آنا تشریح شد؛
پژوهشگر مرکز برنامه بودجه و مالی دانشکده مدیریت دانشگاه جامع امام حسین گفت: برای جلب اعتماد چین و روسیه نیز نباید راهکار هایی که هم اکنون برای دورزدن تحریم های ظالمانه وجود دارد را از بین برد و اطلاعات خود را افشا کرد؛ چرا که هم اکنون با استفاده از این راهکار ها در حال رفع نیاز های کشور هستیم.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری آنا موضوع پذیرش یا رد قوانین مرتبط با پولشویی مسئله ای است که بار دیگر در کشور بحث پیرامون آن شدت گرفته است. فارغ از مسائل سیاسی این بحث از منظر اقتصادی همراه شدن با حرکت های اقتصادی جهانی موضوعی پذیرفته است اما با توجه به شرایط خاص کشور برخی عضویت در این پیمان و اجرای قوانین مرتبط با آن را عاملی برای تشدید تحریم ها می دانند.
ولی الله سیف رئیس کل اسبق بانک مرکزی درباره وضعیت مبادلات ایران در صورت خروج ایران از لیست سیاه FATF بدون رفع تحریم های بین المللی گفت: «در این صورت مبادلات ما با کشور هایی مانند چین و روسیه یا کشور های مشابه آنها آسان تر خواهدشد همچنین روابط با کشور های همسایه نیز می تواند بهبود یابد. البته کشور هایی که از تحریم های آمریکا تبعیت می کنند حتی پس از رفع تحریم ها ممکن است تغییری در رفتارشان با ما ایجاد نکنند اما مثلا در مورد عراق اگر روابط فعالی داشته باشیم امکان تسویه مبادلاتمان فراهم خواهدشد. این تفاوت هایی است که در این شرایط ایجاد می شود.» حال سوالی که مطرح می شود این است که این موضوع تا چه حد صحت دارد؟
سازکار های مالی غربی چندان برای کشور های شرقی مطرح نیست
در این رابطه محمد امین لنگری اقتصاددان و پژوهشگر مرکز برنامه بودجه و مالی دانشکده مدیریت دانشگاه جامع امام حسین در گفت وگو با آنا گفت: به نظر می رسد که کشورهای چین و روسیه به دنبال توسعه و بهره گیری از سیستم های مالی مرتبط با بریکس هستند و سازکار های مالی غربی چندان برای کشور ها مطرح نیست؛ حداقل عمده ملاحظات چینی ها در مراودات مالی با تجار کشور ما مربوط به معاملاتی است که تسویه حساب های آن به واسطه دلار انجام می شود و در خصوص استفاده از ارز های محلی ملاحظات کمتری دارند.
وی ادامه داد: باید توجه داشت که مسئولان کشور باید در نشر اخبار اقتصادی ملاحظه بیشتری داشته باشند و با عمومی کردن اخبار مربوط به تخلفات اقتصادی بهانه برای ایراد تهمت پولشویی به کشور را فراهم نکنند.
این اقتصاددان تصریح کرد: این نوع تخلفات در همه جای دنیا هست اما بر آن اسم پولشویی نمی گذارند. به همین جهت گفته می شود که برجسته شدن این موضوع باعث ایراد تهمت به کشور می شود و قاعدتا در جامعه جهانی ایجاد چنین تهمت هایی موجب ترس و واهمه کشور ها می شود.
عضویت در «FATF» و مصائب آن
لنگری اظهار کرد: عضو در FATF موجب می شود که سیستم مالی ما مانند شرکت هایی که در بورس کشور قرار دارند مرتب تحت نظر قرار گیرد و امکان هر نوع مبادله خارج از قاعده های ترسیم شده از کشور و سیستم بانکی و پولی کشور سلب شود. به همین جهت بدیهی است که عضویت در «FATF» موجب می شود که ما مجاب به روشن کردن تمامی راهکار هایی شویم که با آن ها تحریم های ظالمانه را دور می زنیم و این مسئله کشور را با بحرانی عظیم رو به رو خواهد کرد.
وی ادامه داد: برای جلب اعتماد چین و روسیه نیز نباید راهکار هایی که هم اکنون برای دورزدن تحریم های ظالمانه وجود دارد را از بین برد و اطلاعات خود را افشا کرد؛ چرا که هم اکنون با استفاده از این راهکار ها در حال رفع نیاز های کشور هستیم.