تولید پدهای فعال در صنایع غذایی؛ از ساخت ژلاتین مرغی تا «الیگوساکارید» و رنگدانه ها

عصر امید غذا و فراسودمندها؛

یک شرکت فناور موفق به تولید محصولی شده که با تبدیل میکروارگانیسم ها به «الیگوساکارید» همان ترکیبات شیر مادر را برای نوزادان دارد و به تقویت سیستم ایمنی بدن و رشد آنان کمک می کند.

هادی الماسی مدیرعامل یک شرکت فناور که با محصول «پد دافع حشرات» در ششمین رویداد عصر امید با عنوان غذا و فراسودمندها در دانشگاه آزاد اسلامی ارومیه حضور یافته بود در گفت وگو با خبرنگار آنا اظهار کرد: این شرکت در حوزه های مختلف فعالیت می کند و محصولاتی تولید کرده که یکی از این محصولات «تولید و بسته بندی پدهای فعال در صنایع غذایی» است که این محصولات با هدف افزایش ماندگاری و نگهداری صنایع غذایی تولید شده و مورد استفاده قرار می گیرد.

وی با معرفی «پدهای دافع حشرات» اضافه کرد: در این پدها از ترکیبات فعالی استفاده شده که به مرگ حشرات جوندگان و آفات انباری می انجامد که غلات را مورد تهاجم قرار می دهند(معضلی که با نگهداری برنج با آن در منازل سیلوها و مراکز نگهداری گندم مواجه هستیم) بنابراین پدهای دافع حشرات به نگهداری غلات برنج و گندم کمک می کند.

مدیرعامل شرکت فناور متذکر شد: پدهای دافع حشرات بر پایه مواد کاملاً طبیعی و ارگانیک تولید شده و تماس این پد با محصولات غذایی مشکلی ایجاد نمی کند و به راحتی می توان این پدها را از محصولات غذایی جدا کرده و مورد استفاده قرار داد.

الماسی تأکید کرد: درصد کُشندگی پدهای دافع حشرات روی هشت نوع آفات اصلی منابع غلات و حبوبات صددرصد است به طوری که این پدها را با موفقیت روی محصولات غذایی تست کردیم و مقرر شده به زودی وارد بازار شود.

وی در بخش دیگری از گفت و گو با خبرنگار آنا با بیان «ایجاد ارزش افزوده از پسماند صنایع تبدیلی و منابع کم ارزش» تبیین کرد: استان آذربایجان غربی بیشترین کارخانه صنایع تبدیلی را در خود جای داده و بیش از 8 هزار تُن در سال تفاله انگور در استان ما تولید می شود که از این ضایعات ترکیبات باارزش استخراج می کنیم.

تمرکز روی کنجاله دانه های روغنی برای تأمین خوراک دام

این مدیر شرکت فناور افزود: به عنوان مثال «آنتوسیانین» رنگ قرمز خوراکی طبیعی از تفاله انگور قرمز و هویج سیاه استخراج شده و مورد استفاده قرار می گیرد این رنگدانه به شکل مایع و پودر ارائه می شود که در صنایع غذایی آرایشی ـ بهداشتی و داروسازی کاربرد بسیاری دارد.

استان آذربایجان غربی بیشترین کارخانه صنایع تبدیلی را در خود جای داده و بیش از 8 هزار تُن در سال تفاله انگور در استان ما تولید می شود که از این ضایعات ترکیبات باارزش استخراج می کنیم

الماسی تأکید کرد: همچنین برای نخستین بار در کشور موفق به تولید رنگ سبز طبیعی کلروفیل به شکل جامد و پودری شدیم که این رنگدانه از اسفناج برگ چغندر قند به عنوان ضایعات کشت و برگ چغندر قند استخراج شده و به فروش رسیده است؛ البته سه رنگدانه دیگر از طیف رنگ خوراکی و محصولات پودری همین دسته هستند.

وی افزود: یکی دیگر از ضایعاتی که شرکت فناور روی آن متمرکز شده کنجاله دانه های روغنی است محصولاتی که از آنها روغن گرفته می شود و کنجاله آن به خوراک دام می رسد؛ مانند دانه آفتابگردان کنجد روغن بادام زمینی استخراج شده یا مواردی مانند سیاه دانه که روغن آنها استحصال می شود چراکه دارای منابع غنی پروتئین هستند و اغلب قبل از استحصال هدر می روند.

مدیر شرکت فناور تشریح کرد: البته متخصصان شرکت دانش فنی استخراج پروتئین ها را دارند و قابلیت حجم این پروتئین ها هم بالاتر رفته مانن پودر کنستانتره و ایزوله پروتئینی گیاهی ایزوله یعنی محصولی که حداقل 80 درصد آن را پروتئین تشکیل داده که شرکت ما در حال تولید آن است.

پروتئینی برای کمک به ورزشکاران و تأمین غذای نوزادان

الماسی تأکید کرد: اینگونه پروتئین ها در تولید مکمل های ورزشکاران و غذای کودک کاربرد دارد اکنون پیشنهادهایی از شرکت های لبنی برای غنی سازی محصولات لبنی با پروتئین های گیاهی به دست ما رسیده افراد گیاه خوار با محصولات وگانی از این محصول استفاده می کنند بنابراین این پروتئین برای تأمین پروتئین موردنظر بدن افراد گیاه خوار بسیار مفید است.

وی در بخش دیگری از گفت و گو با خبرنگار آنا با معرفی محصول «ژلاتین مرغی» در قالب «ایجاد ارزش افزوده از پسماند صنایع تبدیلی و منابع کم ارزش» تشریح کرد: همانطور که می دانید ژلاتین به معضلی برای کشور تبدیل شده به طوری که ژلاتین خوکی مورد استفاده قرار می گیرد و منابع حلال ژلاتین بسیار محدود شده و کمتر در دسترس عموم مردم قرار می گیرد ژلاتینی که از استخوان و تاندون های گاو استخراج می شود.

مدیر شرکت فناور افزود: در این شرکت از ضایعات و امعا و احشای مرغ ژلاتین را استخراج کردیم و ورودی خوراک این خط ضایعاتی است که واحدهای قطعه بندی و آلایش مرغ دارند و متخصصان ما این ضایعات را برای تولید «ژلاتین مرغ» استفاده می کنند.

الماسی مطرح کرد: خصوصیات «ژلاتین مرغ» بسیار شبیه «ژلاتین گاو» است که می تواند جایگزین «ژلاتین گاو» با قیمت بسیار پایین تر شود.

وی گفت: تیم دیگر شرکت فناور در حال کار روی حوزه زیست فناوری و مهندسی زیستی است و شرکت ما روی «الیگوساکارید» شیر مادر کار می کند به طوری که میکروارگانیسم ها را طوری تغییر دادیم که «الیگوساکارید» تولید می کنند و فقط در شیر مادر وجود دارد.

مدیر شرکت فناور یادآور شد: با تولید ترکیبات میکروبی آنها را ایزوله کرده و در فرمولاسیون شیر خشک مورد استفاده قرار می دهیم در حقیقت این محصول شیرگاو را به شیر انسان شبیه تر کرده و این ترکیبات اثرات بیولوژیکی بسیار زیادی در نوزادان دارد و سیستم ایمنی نوزادان را تقویت می کند و به رشد نوزاد کمک می کند درحالی که در شیر خشک ترکیب فوق را ندارد.

الماسی گفت: محصول تولید شده قابلیت صادرات دارد و نیازمند سرمایه گذاری بالاست و این محصول نمونه آزمایشگاهی دارد و دنبال سرمایه گذار هستیم تا آن رابه تولید انبوه برسانیم.

وی در پاسخ به سؤال دیگر که رویداد عصر امید تا چه اندازه می تواند ارتباط بین شرکت ها صنعت و دانشگاه را رشد داده و تقویت کند؟ عنوان کرد: این رویداد حرکت بسیار خوبی است پیش از این با رویداد فوق آشنا نبودم اما پیشینه آن نشان می دهد که رویداد عصر امید حلقه گمشده بین صنعت و دانشگاه و بسیار مؤثر است.

مدیر شرکت فناور افزود: نمایش محصولات در جذب سرمایه گذار بسیار مؤثر است و برای کسب و کارهای نوپا منشأ خیر و اثر خواهد بود تا اینگونه کسب و کارها رونق پیدا کنند.