هفت طرح بزرگ نفتی فراموش شده است!
اگرچه در سالهای اخیر ، تحت تأثیر تحریم های ایالات متحده ، فروش نفت ایران به شدت کاهش یافته و دسترسی به منابع آن با مشکل مواجه شده است ، اما توسعه زیرساخت ها برای استفاده در آینده نفت بسیار مهم است.
به گزارش دوران خبر ، اگرچه بسیاری از کارشناسان و مقامات در مورد ضرورت دور شدن اقتصاد ایران از وابستگی به نفت صحبت می کنند ، اما آنچه در عمل در سالهای اخیر اتفاق افتاده اهمیت بسیار زیاد دسترسی به نفت است. دولت به منابع نفت برای مدیریت کشور ، تا حدی در سه سال و نیم گذشته ، تحت تأثیر تحریم های ایالات متحده ، عملاً امکان دسترسی به منابع نفتی کاهش یافته است و این مشکل به مشکلی برای دولت در مدیریت کشور تبدیل شده است.
در سال های اخیر ، چندین پروژه نفتی که قرار بود با مشارکت شرکت های خارجی در ایران دنبال شود ، به دلیل این محدودیت های بین المللی در اختیار شرکت های داخلی قرار گرفت ، اما این شرکت ها نیز در عمل با برنامه ها مشکلاتی داشتند.
در حالی که بخش خصوصی می گوید در زمینه تولید برق ، تحت تأثیر قیمت های مقرراتی و مشکلات اقتصادی ، شرکت های خصوصی انگیزه خود را برای سرمایه گذاری جدید از دست داده اند ، در زمینه نفت ، انحصار مالکیت دولتی و شبه دولتی مشاغل دشوار به نظر می رسند و حتی در برخی موارد متوقف شده است.
رضا پدیدار – رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی تهران – با اشاره به عدم قطعیت اجرای چندین پروژه سرمایه گذاری در ساخت پالایشگاه نفت خام و میعانات گازی در جنوب ایران ، کل کاربردهای مجاز برای ساخت از 5 پالایشگاه نفت خام 1.2 میلیون بشکه بود. با وجود سرمایه گذاری در حدود 26.6 میلیارد دلار ، با وجود مطالعات انجام شده در شش سال گذشته و معرفی سرمایه گذاران ، هیچ اقدامی برای اجرای این برنامه ها انجام نشده است.
وی همچنین به تصویب پنج طرح برای احداث پالایشگاه میعانات گازی در جنوب ایران اشاره کرد که توسط دولت قبل امضا شد و این شرکت نیز در انحصار شرکت ها و نهادهای دولتی است و هیچ اقدامی برای اجرای آنها انجام نشده است. به گفته پدیدار ، تعداد کل درخواست های واجد شرایط برای ساخت این پالایشگاه ها 240 هزار بشکه و میزان سرمایه گذاری برای اجرای آنها 1.5 میلیارد دلار بوده است.
رئیس کمیسیون انرژی و محیط زیست اتاق تهران ، با ارائه نقشه های کاغذی برای ساخت پالایشگاه نفت خام ، به پروژه پالایش نفت لاوان در جزیره لاوان اشاره کرد که توسط دولت قبلی با ظرفیت تولید 120 هزار نفر تصویب شد. بشکه و سرمایه گذاری 2.1 میلیارد دلار. او به ورطه فراموشی افتاد. به گفته وی ، سرمایه گذار در این پروژه سازمان تامین اجتماعی بود.
یکی از اعضای مجلس نمایندگان تهران افزود: برنامه دیگر ساخت پالایشگاه نفت خام 300 هزار بشکه در منطقه جاسک و سرمایه گذاری 5.5 میلیارد دلار است. سرمایه گذار این پروژه شرکت سرمایه گذاری غدیر است و برآورد شده است که این پروژه توسط سازمان تامین اجتماعی نیروهای مسلح اجرا شود که هنوز سکوت کرده است.
سپس پدیدار از عدم قطعیت پروژه نفتی دیگری خبر داد که مطالعه آن در دولت قبل به پایان رسید و قرار بود با سرمایه گذاری شرکت سرمایه گذاری تامین اجتماعی نیروهای مسلح (شستان) اجرا شود.). به گفته وی ، این پروژه در بندر گناوه به تصویب رسید و مربوط به ساخت پالایشگاه 300 هزار بشکه نفت خام با سرمایه گذاری ارزی 5.6 میلیارد دلار است که هنوز محقق نشده است.
وی طرح دیگری را روی کاغذ ترسیم کرد و افزود: شرکت پارسیان تدبیر وابسته به ستاد اجرایی فرمان حضرت امام خمینی (ره) نیز قرار بود طرح سرمایه گذاری 300 هزار بشکه پالایشگاه نفت خام در بندر جاسک را با سرمایه گذاری ارزی اجرا کند. 7.5 میلیارد دلار که با گذشت پنج سال از تصویب این طرح ، هنوز در مرحله اجرا است.
وی افزود: پروژه دیگری که در صنعت نفت متوقف شده است مربوط به سرمایه گذاری های انتخابی است که مربوط به بخش خصوصی است. این پروژه قرار بود در بندر جاسک برای ساخت پالایشگاه 200 هزار بشکه نفت خام با سرمایه گذاری 5.9 میلیارد دلار به بهره برداری برسد.
رئیس کمیسیون انرژی و محیط زیست اتاق تهران با اعلام اینکه این پروژه ها باید علنی و اجرا شوند و از انحصار دولت و نهادها حذف شوند. دولت ، از چندین پروژه به جا مانده از پروژه قبلی دولت در اتاق تهران گفت: “طرح ایجاد پالایشگاه میعانات گازی در منطقه سیراف جنوبی پارس جنوبی یکی از برنامه های مصوب است که باید اجرا می شد. با سرمایه گذاری شرکت جاوید انرژی پارتو به میزان 393 میلیون دلار برای تولید 60،000 بشکه میعانات “.
پدرید افزود: طرح دیگری به شرکت توسعه پیشگامان مرتبط است که بر اساس آن باید یک پالایشگاه گاز متراکم با ظرفیت 60 هزار بشکه در سال و سرمایه گذاری 410 میلیون دلار در این منطقه ساخته شود. سیراف ، اما اقدامی انجام نشده است. هنوز گرفته شده است. ”
وی سپس به طرح احداث پالایشگاه میعانات گازی دیگر در منطقه سیراف اشاره کرد که قرار است توسط شرکت نفت و گاز پارسیان با ظرفیت 120 هزار بشکه در سال و سرمایه گذاری 750 میلیون دلار تکمیل شود که پس از تقریباً پنج سال تأیید او هنوز بر روی زمین است.
رئیس کمیسیون انرژی اتاق تهران با تأکید بر اینکه همه این پروژه ها باید از بلاتکلیفی حذف شوند ، افزود: “انحصار شرکت های وابسته به دولت و دولت بر این پروژه ها باید برداشته شود و اجرای آن باید با مشارکت بخش خصوصی “
انتهای پیام