همه چیز درباره مدارس سمپاد

مدارس سمپاد نام دیگر مدارس تیزهوشان یا استعدادهای درخشان به شمار می‌روند. این مدارس دانش‌آموزان مستعد باهوش و نخبه را از طریق برگزاری آزمون جذب می‌کنند. مدارس سمپاد یا تیزهوشان زیر نظر سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان فعالیت می‌کنند. 

مدارس سمپاد از بهترین محبوب‌ترین و شناخته‌ترین مدارس ایران محسوب می‌شوند بر همین اساس بیشتر خانواده‌ها به دنبال این هستند تا فرزندشان در این مدارس ثبت‌نام و تحصیل کنند. بنابراین هر ساله دانش‌آموزان زیادی برای حضور و تحصیل در این مدارس در یک فضای کاملاً رقابتی با یکدیگر رقابت می‌کنند تا در یک رقابت سالم علمی دانش آنها برای تحصیل در این مدارس سنجیده و براساس رتبه کسب شده برای تحصیل در این مدارس انتخاب شوند. 

طی سالهای اخیر بسته به تغییر و تحولاتی که در آزمون کنکور سراسری و تأثیر قطعی معدل در کنکور برای ورود به دانشگاه‌ها ایجاد شده است؛ بیشتر خانواده‌ها با ثبت‌نام فرزند خود در این مدارس به دنبال تقویت پایه علمی فرزند خود هستند. امکانات و ویژگی‌های این مدارس باعث شده تا رتبه‌های برتر کنکور هر ساله از این مدارس باشند. با ثبت‌نام در این مدارس دانش‌آموزان در یک فضای کاملاً آموزشی می‌توانند درس بخوانند و بسته به امکانات آموزشی و معلمان باتجربه و کتاب‌های کمک‌آموزشی دانش‌آموزان دیگر نیازی به شرکت در کلاس‌های تقویتی نخواهند داشت. 

مدارس سمپاد چیست؟

سؤال بیشتر خانواده‌هایی که به دنبال ثبت‌نام فرزند خود در مدارس سمپاد هستند؛ این است که مدارس سمپاد چیست و چه تفاوتی با مدارس تیزهوشان دارند؟ در پاسخ به این سؤال و سؤالات مشابه از این دست باید گفت که سمپاد مخفف عبارت سازمان ملی استعدادهای درخشان است که بر روی مدارس نظارت دارد. 

مدارس سمپاد در واقع آن دسته از مدارسی هستند که برای ورود دانش‌آموزان و تحصیل آنها در مدارس تیزهوشان آزمون برگزار می‌کند. داوطلبین یا دانش‌آموزان پس از ثبت‌نام در این آزمون و قبولی می‌توانند در این مدارس تحصیل و از امکانات و خدمات آن برای موفقیت علمی خود استفاده کنند. این مدارس برای دانش‌آموزان تیزهوش نخبه و پرتلاش مناسب هستند تا بتوانند بسته به امکانات این مدارس پایه علمی خود را قوی کنند. 

لازم به توضیح است که بین مدارس سمپاد و تیزهوشان تفاوتی وجود ندارد؛ چرا که آن دسته از مدارسی که زیر نظر سازمان سمپاد یا همان سازمان ملی استعدادهای درخشان فعالیت می‌کنند با نام مدارس تیزهوشان و سمپاد شناخته می‌شوند. بنابراین در تفاوت بین این دو مدارس تیزهوشان و سمپاد باید خاطرنشان نمود که سمپاد مجموعه از مدارس خاص را شامل نمی‌شود و صرفاً سازمان یا نهاد نظارت کننده بر مدارس تیزهوشان را بر عهده دارد.

این مدارس زیر نظر سمپاد سالانه برای ثبت‌نام دانش‌آموزان آزمونی را برگزار و از این طریق به جذب دانش‌آموزان تیزهوش و نخبه اقدام می‌کنند. بسته به رقابت تنگاتنگی که در آزمون سمپاد وجود دارد؛ افرادی که قصد شرکت در آزمون سمپاد را دارند برای کسب تجربه و آمادگی شرکت در آزمون می‌توانند در دوره آمادگی آزمون تیزهوشان شرکت کنند و از این طریق خود را برای آزمون مهم و سرنوشت‌ساز سمپاد آماده کنند.

فرق مدارس سمپاد و غیر سمپاد

مدارس سمپاد یا مدارس تیزهوشان در واقع مدارس دولتی غیر وابسته هستند. به این معنی که از لحاظ مالی مستقل عمل می‌کنند. درآمد اینگونه مدارس از طریق دریافت شهریه هزینه ثبت‌نام و مواردی از این قبیل تأمین می‌شود. البته تحصیل دانش‌آموزان مستعد و نخبه سه دهک اول جامعه در این مدارس رایگان است.

مدارس غیر سمپاد نیز مدارس عادی دولتی همچون مدارس نمونه دولتی غیرانتفاعی و … را شامل می‌شود. آن دسته از دانش‌آموزانی که به دنبال تحصیل در مدارس سمپاد هستند باید بدانند که میزان امکانات سطح آموزش و همچنین حضور در کلاس‌های درس سمپاد بیشتر از مدارس عادی است. 

نکته مهم در ارتباط با مدارس سمپاد و غیر سمپاد این است که دانش‌آموزان مدارس سمپاد و غیر سمپاد هیچ سهمیه جداگانه¬ای در کنکور سراسری ندارند. بنابراین کسب رتبه‌های برتر کنکور توسط داوطلبین مدارس سمپاد  علاوه بر تلاش و کوشش دانش‌آموزان ناشی از امکاناتی آموزشی است که این مدارس در اختیار دانش‌آموزان برای تقویت علمی آنها قرار می‌دهد. 

مزایا و ویژگی‌های تحصیل در مدارس سمپاد

با ثبت‌نام در مدارس سمپاد و تحصیل در این مدارس می‌توانید از مزایا و ویژگی‌های زیادی به قرار زیر برخوردار شوید:

1. یکی از ویژگی‌های مهم مدارس سمپاد نسبت به سایر مدارس این است که در این مدارس اساتید باتجربه و با سابقه تدریس بالا فعالیت می‌کنند؛ به همین دلیل در طول ترم تحصیلی دانش‌آموزان نکات زیادی را از این اساتید یاد می‌گیرند؛ به گونه‌ای که دیگر نیازی به شرکت در کلاس تقویتی بیرون نخواهند داشت.

2. در مدارس سمپاد برای تعیین میزان پیشرفت یا پسرفت دانش‌آموزان در طول سال آزمون گرفته می‌شود. این آزمون میزان پیشرفت یا پسرفت دانش‌آموزان را نشان می‌دهد.

3. در مدارس سمپاد علاوه بر کتاب‌های درسی کتاب‌های مکمل نیز برای آموزش در نظر گرفته می‌شود. استفاده از کتاب‌های مکمل به یادگیری و تقویت علمی دانش‌آموزان کمک می‌کند

4. فضای رقابتی موجود در مدارس سمپاد باعث پیشرفت علمی دانش‌آموزان می‌شود

5. امکانات و همچنین سطح آموزش در مدارس سمپاد بسیار بالاتر از مدارس عادی و غیرانتفاعی است

6. ساعات حضور در مدرسه و کلاس درس مدارس سمپاد بیشتر از مدارس عادی است

7. در مدارس سمپاد مدرسان و همچنین کادر مدرسه از طریق گزینش انتخاب می‌شوند

ثبت‌نام در آزمون مدارس سمپاد یا تیزهوشان

سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان سمپاد هر ساله برای شناسایی و پرورش دانش‌آموزان مستعد و تیزهوش آزمون ورودی بر ورود به مدارس سمپاد برگزار می‌کند. بنابراین آن دسته از داوطلبینی که شرایط شرکت در آزمون را داشته باشند؛ پس از ثبت‌نام و قبولی در آزمون علمی می‌توانند در این مدارس تحصیل کنند. 

بنابراین دانش‌آموزانی که قصد دارند پایه هفتم و پایه نهم خود را در مدارس سمپاد تحصیل کنند می‌بایست در آزمون ورودی مدارس سمپاد در زمان مقرر شرکت کنند. زمان ثبت‌نام افراد واجد شرایط برای شرکت در آزمون ورودی سمپاد از نیمه دوم فروردین(۱۵) اردیبهشت تا اوایل اردیبهشت است. داوطلبین می‌توانند در زمان اعلام شده با مراجعه به سایت my.medu.ir در آزمون مدارس سمپاد ثبت‌نام کنند. 

توجه داشته باشید که تا قبل از سال 1402 ثبت‌نام در آزمون مدارس سمپاد از طریق سایت سمپاد انجام می‌شد؛ ولی از سال ۱۴۰۲ با تغییرات ایجاد شده ثبت‌نام مدارس تیزهوشان صرفاً از طریق سایت آموزش‌وپرورش به نشان my.medu.ir انجام می‌شود. دانش‌آموزانی که شرایط شرکت در آزمون سمپاد را دارند باید در زمان مقرر در سایت ثبت‌نام کنند؛ چرا که در غیر این صورت سایت بسته خواهد شد و عملاً ثبت‌نام غیرممکن می‌شود. 

آزمون ورودی مدارس سمپاد هر ساله در پایان سال تحصیلی برگزار می‌شود. بنابراین داوطلبانی که قصد ورود به این مدارس را دارند با مراجعه به سایت مدارس سمپاد به آدرس my.medu.ir می‌توانند از زمان و شرایط ثبت‌نام اطلاع حاصل کنند. دانش‌آموزان پایه ششم به هفتم و همچنین نهم به دهم می‌توانند شانس خود را برای کسب رتبه قبولی برای ورود به مدارس سمپاد امتحان کنند. بسته به رقابتی بودن این آزمون توصیه ما به دانش‌آموزان این است که حتماً  در دوره آمادگی آزمون تیزهوشان شرکت کنند. 

داوطلبان برای شرکت در آزمون مدارس سمپاد باید یکسری شرایط اولیه را داشته باشند که از آن جمله می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • داشتن تابعیت ایرانی
  • داشتن گواهی اشتغال به تحصیل از مدرسه فعلی برای ثبت‌نام در آزمون سمپاد(مشغول به تحصیل در پایه ششم یا نهم باشد)
  • نمره ارزشیابی خیلی خوب برای تمامی دروس پایه پنجم و ششم
  • داشتن حداقل معدل سالانه ۱۹ در پایه هشتم و نیمسال اول پایه نهم برای داوطلبان شرکت‌کننده در آزمون پایه نهم 
  • ثبت‌نام در زمان مقرر برای شرکت در آزمون
  • پرداخت هزینه آزمون

برای ثبت‌نام در مدارس سمپاد مراحل زیر را طی کنید:

1. وارد سایت my.medu.ir شوید
2. شماره ملی و شماره سریال را در کادر مشخص شده وارد کنید
3. وارد پنل کاربری خود شوید
4. دفترچه راهنمای شرکت در آزمون را مطالعه کنید
5. بر روی گزینه آزمون سمپاد کلیک کنید
6. فرم ثبت‌نام تیزهوشان را تکمیل کنید
7. مدارک مور نیاز را بارگذاری کنید
8. توافق‌نامه را تأیید نمایید و ادامه مراحل را طی کنید
9. هزینه شرکت در آزمون را پرداخت کنید
10. ثبت‌نام خود را نهایی کنید

کارت ورود به جلسه آزمون ورودی سمپاد چند روز قبل از آزمون بر روی سایت ثبت‌نام قرار می‌گیرد که محل برگزاری آزمون نیز در آن درج شده است. زمان برگزاری آزمون اواخر خرداد و اوایل تیر است که نتایج آن در اواخر مردادماه اعلام می‌شود. 

ورود به مدارس سمپاد بدون آزمون

یکی از سؤالات رایج دانش‌آموزان و والدین این است که آیا امکان ثبت‌نام در مدارس سمپاد بدون آزمون وجود دارد؟ در پاسخ به این سؤال باید گفت که دانش‌آموزان پایه ششمی که قصد دارند پایه هفتم خود را در مدارس سمپاد(تیزهوشان) تحصیل کنند؛ باید حتماً در آزمون ورودی مدارس سمپاد شرکت و نمره قبولی را کسب کنند.

چرا که بدون شرکت در آزمون امکان حضور در مدارس سمپاد را نخواهند داشت. اما داوطلبان پایه نهمی که در دوران تحصیل پایه هفتم تا نهم را در مدارس سمپاد تحصیل نموده‌اند و معدلشان بالای ۱۶ است می‌توانند بدون آزمون وارد متوسطه دوم شوند. 

یکی از نکات مهمی که داوطلبان رشته نهمی که خواهان تحصیل در مدارس تیزهوشان هستند باید بدانند این است که بعد از انتخاب رشته امکان تغییر آن وجود ندارد. ضریب سؤالات درسی آزمون تیزهوشان نهم به دهم بسته به نوع رشته‌ای که انتخاب می‌کنند متفاوت است. اگر دانش‌آموز بخواهد رشته خود را تغییر دهد حداقل باید یکسال صبر کند و پس از امتحانات سال دهم در صورت دارا بودن شرایط لازم برای تغییر رشته و کسب کف امتیاز مد نظر در رشته مقصد می‌بایست مراحل تغییر رشته خود را طی کنند.