هوشمندسازی ساختمان؛ صرفه جویی در انرژی و هزینه

وقتی تصمیم گرفتم سیستم خانه ام رو هوشمند کنم نمی دونستم که قراره به چه دنیای جدیدی وارد بشم! از اونجایی که همیشه دنبال راه های جدید برای صرفه جویی در انرژی و کنترل هزینه ها هستم نصب سیستم های هوشمند مثل یک تیر و دو نشون بود. اما خب مثل هر تجربه جدید مشکلات و چالش هایی هم پیش روم قرار گرفت. تو این مقاله می خوام باهاتون تجربه شخصی خودم رو از خرید و استفاده از سیستم های هوشمندسازی ساختمان به اشتراک بذارم و در عین حال راهنمایی هایی هم ارائه بدم که شما رو از اشتباهات من دور کنه!

سیستم هوشمند ساختمان چیه و چه کاربردی داره؟

هوشمندسازی ساختمان به مجموعه ای از تجهیزات و تکنولوژی ها گفته می شه که به شما این امکان رو میده تا از راه دور یا از طریق اپلیکیشن های موبایل کنترل بیشتری روی قسمت های مختلف خونه تون داشته باشین. این سیستم ها شامل کنترل روشنایی دما امنیت و حتی سیستم صوتی و بسیاری چیزهای دیگه می شه.

یکی از مزایای اصلی این سیستم ها صرفه جویی در انرژی هست. فرض کنید که فراموش کردید لامپ های اتاق ها رو خاموش کنید به راحتی می تونید از راه دور با گوشی موبایل تون این کار رو انجام بدید. یا مثلاً وقتی در تابستون بیرون هستید دمای خونه رو از راه دور می تونید کنترل کنید تا وقتی برمی گردید خونه خنک و مناسب باشه.

برای اطلاع بیشتر از محصولات سیستم صوتی هوشمند به سایت fg-sound.ir مراجعه نمایید.

اولین قدم : خرید تجهیزات

اولین قدم برای هوشمندسازی خونه م خرید تجهیزات بود. بعد از کلی تحقیق و مقایسه بین برندهای مختلف سیستم هوشمند فیلیپس هیو (Philips Hue) رو برای روشنایی و ترموستات هوشمند نست (Nest) برای کنترل دما انتخاب کردم. از یه طرف جذابیت نورپردازی رنگی و قابلیت تنظیم خودکار دما و از طرف دیگه صرفه جویی در هزینه های برق و گاز منو خیلی جذب خودش کرد.

نکته : توجه به سازگاری تجهیزات خیلی مهمه. مثلا بعضی تجهیزات با سیستم های هوشمند خاصی مثل Amazon Alexa یا Google Assistant سازگاری دارن و بعضی ها ندارن.

مشکلات و چالش های نصب

خب بعد از اینکه تجهیزات رسید نوبت به نصبشون شد. البته فکر می کردم خیلی راحت باشه اما به چند تا مشکل برخوردم :

مشکل اتصال به اینترنت

یکی از مشکلات بزرگی که داشتم اتصال به وای فای بود. دستگاه ها نمی تونستن به شبکه خونه وصل بشن. اینجا بود که فهمیدم بعضی از تجهیزات فقط با فرکانس ۲.۴ گیگاهرتز کار می کنن در حالی که وای فای من روی ۵ گیگاهرتز بود.

راه حل : بهتره اگه مثل من مودمتون از هر دو فرکانس پشتیبانی می کنه فرکانس ۲.۴ گیگاهرتز رو هم فعال کنید.

هماهنگ نبودن تجهیزات با هم

دومین مشکلی که داشتم این بود که بعضی از تجهیزات از سیستم های مختلفی پشتیبانی می کردن و به درستی با همدیگه هماهنگ نمی شدن. مثلاً لامپ های هوشمند رو نمی تونستم با ترموستات از طریق یه اپلیکیشن واحد کنترل کنم.

راه حل : استفاده از هاب هوشمند یا یک سیستم مرکزی مثل Home Assistant می تونه این مشکل رو حل کنه.

تجربه استفاده روزمره

بعد از چند روز درگیری با نصب و تنظیمات بالاخره همه چی راه افتاد و استفاده روزمره از سیستم های هوشمند شروع شد. اینجا بود که فهمیدم واقعا هوشمندسازی چقدر می تونه در صرفه جویی در انرژی و کاهش هزینه ها موثر باشه.

صرفه جویی در مصرف برق

سیستم روشنایی هوشمند باعث شد تا به راحتی روشنایی رو بر اساس نیاز و حتی بر اساس حضور افراد در خونه تنظیم کنم. مثلاً وقتی کسی در اتاق نبود خودکار لامپ ها خاموش می شدند.

کنترل دما

ترموستات هوشمند هم خیلی کمک کرد. مثلاً وقتی از خونه بیرون بودم دمای خونه به حالت صرفه جویی تغییر می کرد و وقتی به خونه نزدیک می شدم دما به طور خودکار به حالت دلخواه من برمی گشت.

جدول مقایسه هزینه ها قبل و بعد از هوشمندسازی

آیتم

هزینه قبل از هوشمندسازی

هزینه بعد از هوشمندسازی

میزان صرفه جویی

قبض برق

۵۰۰ هزار تومان

۳۵۰ هزار تومان

۳۰%

قبض گاز

۴۰۰ هزار تومان

۳۰۰ هزار تومان

۲۵%

مزایای هوشمندسازی ساختمان

  • کنترل از راه دور : شما می تونید از هر جایی که هستید خونه رو کنترل کنید.
  • صرفه جویی در انرژی : کاهش چشمگیر مصرف برق و گاز.
  • افزایش امنیت : با سیستم های نظارتی هوشمند می تونید دوربین ها رو از راه دور چک کنید.
  • افزایش راحتی : مثلا شما حتی برای خاموش کردن لامپ ها دیگه نیازی به حرکت ندارید!

معایب و مشکلات

البته هیچ سیستمی بی نقص نیست. برای من مهمترین مشکلات عبارت بودند از :

  • مشکلات ارتباطی : گاهی اوقات دستگاه ها نمی تونن به درستی به شبکه وصل بشن.
  • هزینه های اولیه : خرید تجهیزات اولیه ممکنه کمی گرون باشه اما در بلندمدت به صرفه هست.

نتیجه گیری

هوشمندسازی ساختمان یک تجربه جذاب و هیجان انگیزه که علاوه بر افزایش راحتی می تونه در کاهش هزینه های انرژی نقش موثری داشته باشه. با نصب سیستم های هوشمند شما به راحتی می تونید خونه تون رو از راه دور کنترل کنید مصرف انرژی رو بهینه کنید و در نهایت هزینه های خودتون رو کاهش بدید.

پرسش و پاسخ متداول

۱. آیا هوشمندسازی ساختمان نیاز به اینترنت دائمی داره؟

بله برای استفاده از قابلیت های کنترل از راه دور نیاز به اینترنت هست. اما اگر اینترنت قطع بشه بسیاری از دستگاه ها به صورت محلی همچنان کار می کنن.

۲. هزینه های هوشمندسازی ساختمان چقدره؟

هزینه ها به تجهیزات انتخابی شما بستگی داره. به طور کلی هزینه های اولیه ممکنه زیاد باشه اما در بلندمدت با صرفه جویی در انرژی جبران می شه.

۳. آیا هوشمندسازی به تخصص خاصی نیاز داره؟

برای نصب اولیه ممکنه به کمک متخصص نیاز داشته باشید اما پس از نصب استفاده از دستگاه ها خیلی راحته و معمولاً از طریق اپلیکیشن های موبایلی کنترل می شن.