ارتودنسی فک پایین جلو آمده بدون جراحی

بهترین روش‌های درمانی برای جلو بودن فک پایین

یکی از مشکلاتی که بسیاری از افراد با آن مواجه هستند، جلو بودن فک پایین است. با بروز چنین مشکلی، فرد برای حرف زدن، جویدن غذا و غیره با مشکل مواجه می‌شود. در زبان علمی به این مشکل آندربایت می‌گویند. عوامل مختلفی می‌توانند باعث بروز این بیماری شوند. از طرف دیگر روش‌های درمانی مختلفی نیز برای رفع آن وجود دارد. ما در ادامه این مطلب اطلاعات کاملی در خصوص جلو بودن دندان‌های فک پایین به شما ارائه می‌دهیم.

آندربایت یا جلو بودن فک پایین چیست؟

همان طور که در ابتدا بیان کردیم، جلو بودن دندان‌ها یا فک پایین یک مشکل رایج است که بسیاری از افراد با آن مواجه هستند. این مشکل را با نام‌های آندربایت و مال اکلوژن دندان و همچنین پروگناتیسم نیز می‌شناسند. در این عارضه، فک پایین یا تحتانی فرد درگیر شده و از فک بالایی جلوتر قرار می‌گیرد. این عارضه در اثر عوامل مختلفی نظیر صدمات فیزیکی، وراثت، تومور و عادات کودکی ایجاد شود.

در صورتی که این عارضه خفیف باشد، فرد با مشکل جدی مواجه نمی‌شود؛ اما در شرایطی که شدیدتر باشد، فرد برای مسائلی همچون حرف زدن، جویدن و دیگر موارد با مشکل مواجه می‌شود. البته جای نگرانی نیست؛ چرا که متخصص ارتودنسی در شیراز روش‌های درمان مختلفی برای جلو بودن فک تحتانی به کار می برد.

علت جلو بودن دندان های پایین

اکثر افرادی که با مشکل جلو بودن فک پایین مواجه هستند، این مشکل را از خانواده خود به ارث برده‌اند. این بدان معناست که ژنتیک می‌تواند اصلی‌ترین دلیل برای ایجاد این مشکل باشد. با این وجود موارد دیگری نیز تأثیر زیادی در پدید آمدن این مشکل دارند که از جمله آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • مکیدن انگشت در دوره کودکی
  • فشار دادن دندان توسط زبان
  • استفاده بیش از حد از شیشه شیر
  • استفاده از پستانک‌های نامناسب در زمان کودکی
  • وارد شدن ضربه به دندان و فک
  • رشد تومور در قسمت فک

عوارض و مشکلات آندربایت

جلو بودن دندان های پایین می‌تواند مشکلات جدی را برای فرد ایجاد کند. این عارضه نه تنها باعث ایجاد ظاهری ناخوشایند در صورت می‌شود؛ بلکه تهدیدی برای سلامت دندان‌ها نیز محسوب خواهد شد. اگر فرد با این عارضه مواجه شده و برای درمان جلو بودن فک اقدام نکند، با مشکلات زیر مواجه خواهد شد.

  • ایجاد مشکل در غذا خوردن
  • اختلال در تکلم
  • زمینه ایجاد عفونت‌های دهان و دندان
  • ایجاد خر و پف
  • ساییده شدن دندان‌ها
  • ایجاد درد در گردن، سر، گوش، فک و دهان

درمان جلو بودن فک

برای درمان جلو بودن فک، روش‌های متعددی ارائه شده است. ما در ادامه برخی از روش‌های رایج برای درمان این عارضه را به شما معرفی می‌کنیم.

·         درمان خانگی جلو بودن فک پایین

بسیاری از افراد تصور می‌کنند برای رفع عارضه جلو بودن فک تحتانی می‌توانند روش‌های درمان خانگی جلو بودن فک پایین را به کار گرفته و آن را رفع کنند. این تصور کاملاً غلط است؛ چراکه رفع جلو بودن فک تحتانی تنها با جابجا شدن یک تا دو سانتی استخوان فک پایین امکان‌پذیر است و با روش خانگی قابل رفع نخواهد بود. شما برای رفع مشکل جلو بودن فک پایین باید به یک متخصص مراجعه کنید تا او بهترین روش درمان را برای شما انتخاب نماید.

درمان فک پایین جلو آمده بدون جراحی

اگر برای رفع این عارضه به یک متخصص مراجعه کنید، او ممکن است یک روش غیر جراحی را به شما پیشنهاد دهد. در برخی شرایط که جلو بودن فک شدید نباشد، پزشک درمان فک پایین جلو آمده بدون جراحی را انتخاب می‌کند. روش‌های غیر جراحی متعددی برای جلو بودن دندان های پایین و به طور کلی فک پایین وجود دارد که در ادامه آن‌ها را بررسی خواهیم کرد.

·         به کار بردن اکسپندر کام

به اکسپندر کام، گسترش دهنده فک بالایی نیز گفته می‌شود. در این روش غیر جراحی، پزشک یک قالب فلزی را در دهان فرد قرار می‌دهد. بیمار هر شب می‌تواند با استفاده از یک کلید مخصوص، این گسترش دهنده را از حالت معمول کمی گشادتر نماید. انجام این فرآیند در مدت زمان خاصی باعث بازتر شدن فک بالا خواهد شد. در این صورت دندان‌های پایین جلوتر از دندان‌های بالا نیستند.

پزشکان معمولاً استفاده از اکسپندر کام را به مدت یک سال توصیه می‌کنند و پس از یک سال آن را با نگهدارنده تعویض خواهند کرد.

·         استفاده از فیس ماسک

فیس ماسک از نظر ظاهری بسیار شبیه به هدگیر بریس است. از فیس ماسک معمولاً برای درمان فک پایین جلو آمده بدون جراحی در کودکان استفاده می‌شود. در این روش، وسیله مورد نظر را دور سر فرد پیچیده و توسط نوار‌های فلزی که به دندان‌های عقب فک بالا وصل کرده، فک بالا را به موقعیت درست می‌کشد.

·         کشیدن دندان

از دیگر روش‌های درمان فک پایین جلو آمده بدون جراحی، می‌توان به کشیدن دندان اشاره کرد. در برخی شرایط ناهنجاری موجود در فک آنقدر خفیف است که متخصص تشخیص می‌دهد که ناهنجاری را می‌تواند با کشیدن یک الی دو دندان رفع کند. این کار را معمولاً قبل از شروع انجام ارتودنسی نامرئی یا ثابت انجام می‌دهند.

ارتودنسی بدون جراحی فک چیست؟

یکی از چالش‌های بیماران در درمان ناهنجاری‌های دندانی و فکی، انجام جراحی فک است. در بسیاری از مواردی که بیمار با ناهنجاری‌های فکی روبرو باشد، لازم است علاوه بر ارتودنسی، جراحی فک نیز انجام شود. خبر خوب این است که در صورت خفیف بودن این ناهنجاری‌ها، می‌توان با ارتودنسی بدون جراحی فک به درمان این مشکلات اقدام نمود.

ارتودنسی بدون جراحی فک که به آن ارتودنسی جبرانی هم گفته می‌شود، بیشتر برای رفع ناهنجاری فک‌ها بخصوص فک پایین، کاربرد دارد. وجود ناهنجاری‌های اسکلتی در فک، علاوه بر زیبایی چهره در تکلم و نحوه غذا خوردن افراد، اثرات منفی و نامناسبی را به دنبال دارد. در این مواقع، ارتودنتیست‌های باتجربه، حتی بدون انجام عمل جراحی و تنها با درمان ارتودنسی و با عقب بردن و یا جلو بردن فک پایین، می‌توانند بسیاری از ناهنجاری‌های مربوط به فک را درمان کنند.

ارتودنسی کاموفلاژ در چه مواقعی انجام می ‌شود؟

مواردی که با ارتودنسی بدون جراحی فک اصلاح می‌شوند به شرح ذیل می‌باشند:

  • عقب‌ بودن فک پایین (خفیف تا متوسط)
  • جلو بودن فک پایین (خفیف)
  • انحراف فک (خفیف)
  • اپن بایت (خفیف تا متوسط)

آیا با ارتودنسی کاموفلاژ می‌توان ساختار فک را اصلاح نمود؟!

از آنجا که در این روش درمانی، جراحی فک انجام نمی‌شود در نتیجه به صورت ساختاری نمی‌توان در فک تغییری ایجاد کرد. در ارتودنسی کاموفلاژ با جابه‌جایی دندان‌ها ظاهر لب‌ها به نحوی اصلاح می‌شود که علی‌رغم عدم تغییر در ساختار اسکلتی فک، ناهنجاری فکی کمتر به چشم می‌آید؛ به همین خاطر به این روش درمانی ارتودنسی جبرانی نیز گفته می‌شود.