جایگزینی دندان از دست رفته: ۵ روش پرکردن جای خالی دندان
فاصله موجود در بین دندانهای شما ممکن است به صورت طبیعی و مادرزادی وجود داشته باشد یا اینکه شکستن و کشیدن دندانهای دائمی شما باعث به وجود آمدن آن شده باشد. در هر صورت وجود جاهای خالی در میان دندانها باعث میشود که لبخند شما زیبایی لازم را نداشته باشد. علاوه بر این ممکن است جای خالی دندانها در غذا خوردن و تکلم شما نیز اختلال ایجاد کند. در این حال بد ترین کاری که میتوانید در حق خود انجام دهید این است که جای خالی دندانها را به حال خود رها کنید. امروزه با پیشرفت علم دندانپزشکی روشهای متفاوتی برای پر کردن جای خالی میان دندانها وجود دارد که هرکدام از آنها ویژگی و کاربرد مخصوص به خود را دارند. در این مقاله سعی میکنیم روشهای موجود برای جایگزینی دندان را نام برده و همچنین ویژگی و کاربرد هرکدام از آنها را برای شما بیان کنیم.
منظور از جایگزینی دندان و مزایای آن
طبیعتاً جای خالی دندانها در دهان جلوه زیبایی ندارد و هر فردی که از این مشکل رنج میبرد در تلاش است که آن را رفع کند. منظور از جایگزینی دندان این است که جای خالی دندان با یک دندان جدید با ظاهری کاملاً طبیعی پر شود. این کار علاوه بر اصلاح زیبایی صورت شما در هنگام خندیدن به شما در غذا خوردن و حرف زدن نیز کمک میکند. امروزه جایگزینی دندانها را اکثر دندان پزشکان انجام میدهند اما اگر میخواهید که از کار دندان پزشک اطمینان داشته باشید ما به شما پیشنهاد میکنیم که به کلینیک دندان پزشکی دکتر صیحانی مراجعه کنید. در ادامه چند مورد از مزایای جایگزینی دندان را برای شما بیان میکنیم.
- باعث حفظ سلامت دندانهای مجاور میشود.
- اگر در بین دو دندان جای خالی وجود داشته باشد آنها کج میشوند در صورت جایگزینی آن از کج شدن این دندانها جلوگیری میشود.
- بهبود در وضعیت تکلم
- جویدن راحت غذا
5 روش پر کردن جای خالی دندانها
اگر جای خالی دندانها پر نشود باعث تحلیل رفتن استخوان فک در آن قسمت، عفونت لثه و غیره میشود. همانطور که میدانید پر کردن و ترمیم جای خالی دندانها با روشهای متفاوتی انجام میشود. زمانی که شما برای رفع این مشکل به دندان پزشک مراجعه میکنید دندان پزشک ابتدا موقعیت و وضعیت دندان شما را مورد بررسی قرار میدهد. سپس تصمیم میگیرد که کدام روش بهترین گزینه برای رفع مشکل شما خواهد بود. پنج مورد از بهترین روشهای ترمیم و پر گردن جای خالی دندانها عبارتاند از:
- کامپوزیت
- ایمپلنت
- ارتودنسی
- دندانهای مصنوعی ثابت
- دندانهای مصنوعی متحرک
که هرکدام از این روشها کاربرد ویژهای دارند و در ادامه به بررسی هرکدام از آنها میپردازیم. همچنین نکاتی را در مورد مزایا و معایب آن به شما ارائه میدهیم.
کامپوزیت دندان
اغلب این سؤال را دارند که آیا با کامپوزیت میتوان جای خالی دندانها را پر کرد؟ در جواب این سؤال باید بگوییم بله. به کمک کامپوزیت میتوان با هزینهی کم و در زمان بسیار کوتاهی جای خالی دندانهایتان را پر کنید. با انجام کامپوزیت دندان همه ناهنجاریهای دندانی مانند کج بودن دندانها، بدرنگی آنها و غیره به راحتی برطرف میشود. در ادامه چند مورد از کاربردهای کامپوزیت دندان را برای شما بیان میکنیم.
- رفع کوتاه بودن دندانها
- پوشاندن لب پر بودن دندانها
- رفع پوسیدگی
- پنهان کردن ترک دندان
- پر کردن فاصله بین دندانها
شیوه پر کردن جای خالی دندان با کامپوزیت
دندان پزشکان برای انجام این روش درمانی از پل یا بریچ استفاده میکنند. اساس کار آن به این شکل است که بریچ به دندانهای سالم مجاور فضای خالی وصل میشود و مانند یک دندان طبیعی بهخوبی روی لثه قرار میگیرد. بریچ انواع متفاوتی دارد که استفاده از هرکدام به وضعیت تراکم استخوانها و سلامت لثه بستگی دارد. انواع بریچ عبارتاند از:
- بریچ سنتی
- بریچ کانتی لور
- بریچ مری لند
- بریج بر پایه ایمپلنت
مزایای پر کردن جای خالی دندان با کامپوزیت
- قیمت مناسب و دوره زمانی کوتاه
- عدم وجود درد و تراش دندانها
- استحکام بالا و عملکرد عالی
- امکان ترمیم سریع
معایب پر کردن جای خالی دندان با کامپوزیت
- برای پر کردن جای خالی همه دندانها کاربرد ندارد.
- در صورت عدم مراقبت از آن تغییر رنگ میدهد.
- در بعضی مواقع ظاهری مصنوعی دارد.
- نیاز به مراقبت زیاد
- تغییر رنگ در صورت عدم محافظت
ایمپلنت دندان
امروزه ایمپلنت دندان یکی از مؤثرترین روشهای کاشت و جایگزینی دندان است. اغلب دندان پزشکان انجام این روش را بهترین روش برای پر کرد جای خالی دندانها میدانند زیرا در ایمپلنت از یک ریشه مصنوعی استفاده میشود که داخل استخوان فک قرار گرفته و مانند دندانهای طبیعی انسان قوی و محکم است. برای انجام ایمپلنت دندان باید استخوان فک بیمار در وضعیت خوبی قرار داشته باشد.
مزایای پر کردن جای خالی دندان با ایمپلنت
- زیبا و طبیعی به نظر میرسد.
- به دلیل جوش خورد آن با استخوان فک محکم در جای خود قرار میگیرد.
- هیچ گونه مشکلی برای دندانهای مجاور ایجاد نمیکند.
- در مقایسه با روشهای دیگر کارایی بهتری دارد.
معایب پر کردن جای خالی دندان با ایمپلنت
- قیمت بیشتر نسبت به بریچ دندان
- در صورت جوش نخوردن پایه با استخوان احتمال عفونت دارد.
- روند درمان نسبتاً طولانی
- آسیب به لثه در صورت عدم انجام اصولی آن
ارتودنسی
یکی دیگر از روشهای پر کردن فضای خالی دندانها انجام ارتودنسی آنها است. ارتودنسی بیشتر برای اصلاح طرح قرار گیری دندانها در کنار هم و رفع فاصله زیاد بین دندانها انجام میشود. قبل از انجام این روش لازم است که بیمار عکس رادیوگرافی از فک خود تهیه کند. دندان پزشک با توجه به این عکس و با بررسی استخوان فک بیمار روند درمان را آغاز میکند.
مزایای پر کردن جای خالی دندان با ارتودنسی
- مرتب شدن دندانها
- بهبود فرم لب
- بهبود تکلم
- کم شدن ازدحام دندانها
- رفع فاصلههای موجود
معایب پر کردن جای خالی دندان با ارتودنسی
- برای پر کردن جای دندانهایی که کشیده شدهاند کاربردی ندارد.
- طولانی بودن روند درمان
- ایجاد درد در لثه
- مشکل در غذا خوردن
- مراجعه ماهانه به دندانپزشک
دندان مصنوعی ثابت
در گذشته استفاده از پروتزهای مصنوعی برای پر کردن جای دندانها یکی از پر کاربرد ترین روشها بود؛ اما با گذشت زمان استفاده از این روش کاهش یافته است. برای پر کرد جای خالی دندان با این روش یک دندان مصنوعی شبیه به دندانهای طبیعی ساخته و آن را به دندانهای مجاور متصل میکردند. این دندانها در جای خود ثابت هستند و بیمار نمیتواند آنها را حرکت دهد.
مزایای پر کردن جای خالی دندان با این روش
- ارزان بودن هزینه نصب و تعویض
- روند درمان بسیار سریع
- عدم نیاز به تراش دندانهای دیگر
- عدم نیاز به مراقبت خاص
معایب پر کردن جای خالی دندان با این روش
- باعث آسیب به دندانهای مجاور میشود.
- تحلیل استخوان فک
- عدم کاربرد برای دندانهای تکی
- عملکرد ضعیف تری نسبت به سایر روشها دارد.
دندان مصنوعی متحرک
استفاده از دندانهای مصنوعی متحرک برای پر کردن جای خالی دندانها نیز از زمان گذشته انجام میشود. در این روش دندان مصنوعی از پلاستیک ساختهشده و با گیرههای فلزی مشابه قلاب به دندانهای مجاور متصل میشود. در اطراف این دندانها بخشی شبیه به لثه طراحی میشود که در طبیعی به نظر رسیدن آن نقش دارد. تفاوت این روش با روش متحرک در آن است که بیمار میتوان این دندانها را از دهان خارج کرده و دوباره آن را وارد دهان خود کند.
مزایای پر کردن جای خالی دندان با دندان مصنوعی متحرک
- جویدن راحت غذا
- امکان تمیز و شستشو
- ارزانقیمت بودن
- تأثیر در زیبایی فرد
- روند درمان آسان
معایب پر کردن جای خالی دندان با دندان مصنوعی متحرک
- خطر التهاب لثه
- شکننده بودن
- نیاز به تعویض دورهای
- تکان خوردن در هنگام جویدن غذا
- ایجاد عفونت لثه
سخن پایانی
وجود جای خالی در میان دندانها باعث افت اعتمادبهنفس افراد شده و همچنین ممکن است در تکلم و غذا خوردن آنها نیز تأثیرات منفی داشته باشد. دندان پزشکان راهکارهای زیادی برای رفع این مشکل به بیماران خود ارائه میدهند که هرکدام قیمت و کاربرد متفاوتی دارد. در این مقاله مطالبی را در مورد جایگزینی دندانها موردبررسی قرار داده و همچنین 5 روش رفع این مشکل را که در کلینیک دندان پزشکی دکتر صیحانی انجام میشود به شما معرفی کردهایم.